c S

Đorđević v DZ imenovan za podpredsednika vrhovnega sodišča

30.01.2019 07:22 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Državni zbor je danes za podpredsednika vrhovnega sodišča imenoval vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića. Za njegovo imenovanje je glasovalo 41 poslancev, proti pa jih je bilo 36.

Đorđevića je DZ v imenovanje podpredsednika najvišjega sodišča rednih sodišč predlagala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Na to mesto ga je sicer predlagal že prejšnji minister za pravosodje Goran Klemenčič, a DZ predloga zaradi padca tedanje vlade ni obravnaval. Javni poziv za vložitev kandidatur je bil objavljen decembra 2017. Katičeva je danes ponovno poudarila, da ima Đorđević podporo tako sodnega sveta kot tudi vrhovnega sodišča.

Od koalicijskih poslanskih skupin je stališče predstavila le vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Kot je dejala, kandidata osebno sicer ne pozna, a se ji pri odločanju zdi ključno, da sta ga podprla sodni svet in vrhovno sodišče. Iz preteklih potegovanj za mesto v vrhovnem sodišču je razbrala, da gre za ambiciozno osebo.

V opoziciji so Đorđeviču odrekli podporo. Vodja poslanske skupine Jožef Horvat je kot enega od poglavitnih razlogov za takšno odločitev navedel pomanjkanje informacij, potrebnih za odločanje.

Tudi predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču Plemenitemu se takšen človek namreč ne zdi primeren za tako visok položaj. Meni namreč, da bi z njegovo izvolitvijo ugled sodne in tožilske veje oblasti padel še nižje.

Neprimeren za to funkcijo se Đorđević zdi tudi največji opozicijski stranki. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v obrazložitvi med drugim izpostavila Đorđevićevo kandidaturo za predsednika vrhovnega sodišča leta 2009. Takrat ga ni podprla "praktično taista koalicija", ki ga je označila kot problematično osebo, ki ima težave z neodvisnostjo in strokovnostjo.

V razpravo pa se je vključil še poslanec Levice Franc Trček. Meni, da bi morala tretja veja oblasti sama "žegnati" svoje sodnice in sodnike. Kot pravi, ima teh "šarad" dovolj, zaradi česar se v teh primerih vedno vzdrži glasovanja. Za avtonomno in delujočo tretjo vejo oblasti bi morali po njegovih besedah odstraniti ta "relikt" nekega bivšega sistema.

Od navzočih 88 poslancev je na koncu sklep za imenovanje Đorđevića na mesto podpredsednika vrhovnega sodišča podprlo 41 poslancev, proti pa jih je bilo 36.