c S

DZ za varuha človekovih pravic potrdil specialnega pedagoga Petra Svetino

30.01.2019 07:38 DZ je z 89 glasovi za in brez glasu proti za varuha človekovih pravic potrdil specialnega pedagoga Petra Svetino. Svetina bo na tem mestu nasledil Vlasto Nussdorfer, ki se ji mandat izteče 23. februarja.

Svetino so za varuha človekovih pravic predlagali v nacionalnem združenju za kakovost življenja Ozara Slovenija in Centru Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Prepričal pa je tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Vsi so izpostavili njegov izostren občutek za sočloveka.

Danes pa je Svetina dobil še visoko podporo poslanskega zbora. Poslanske skupine so večinoma izpostavljale njegove bogate poklicne izkušnje in pot, na kateri je dodobra spoznal potrebe ranljivih skupin.

Podpora večine poslanskih skupin sicer glede na napovedi ni bila vprašljiva, le v SDS se pred glasovanjem niso nedvoumno opredelili.

Gumb za pa so nato na glasovanju pritisnili vsi prisotni poslanci. Kot je razvidno iz poročila na spletni strani DZ, glasoval ni le poslanec SAB Marko Bandelli, ki tudi ni prijavil kvoruma.

89 glasov je tako tudi najvišja podpora, s katero je bil imenovan katerikoli varuh v Sloveniji doslej. Aktualna varuhinja Vlasta Nussdorfer je bila pred šestimi leti imenovana z 82 glasovi poslancev, za njeno predhodnico Zdenko Čebašek-Travnik je glasovalo 64 poslancev, Matjaž Hanžek pred tem pa je prejel 73 glasov.

Ljubljana, 29. januarja (STA)
Foto: STA