c S
Šrot mora plačati večdesetmilijonsko odškodnino 23.01.2019 07:27 Laško, 22. januarja (STA) - Nekdanji prvi laški pivovar Boško Šrot, ki na Dobu prestaja zaporno kazen, bo moral Pivovarni Laško Union plačati več kot 51 milijonov evrov odškodnine, danes piše portal Siol. Pivovarna je namreč po informacijah portala po osmih letih pravdanja zmagala v odškodninski tožbi proti Šrotu.

Na podlagi te tožbe je Pivovarna po pisanju Siola na Okrajno sodišče v Celju že vložila tudi predlog za izvršbo zoper Šrota in družinsko podjetje Atka-Prima, s katero jima bo poskušala odvzeti vse njuno premoženje.

Direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union Tanja Subotić Levanič je danes za STA povedala, da informacije o plačilu omenjene odškodnine ne more ne potrditi ne zanikati, saj zadevo prepuščajo pristojnemu sodišču. Na Okrožnem sodišču v Celju so za STA povedali, da je zadeva trenutno v fazi ugovora zoper sklep o izvršbi, na podlagi katerega je okrajno sodišče odločilo o predlogu za nadaljevanje izvršbe z drugim sredstvom.

Nekdanja Pivovarna Laško, ki je od leta 2015 v lasti Heinekena, je leta 2011 proti Šrotu vložila tožbeni zahtevek v višini nekaj več kot 13,3 milijona evrov. Za toliko naj bi Šrot s škodljivimi posli oškodoval družbo, ko si je za financiranje menedžerskega prevzema izposojal denar. Da je Šrot odškodninsko odgovoren za svoja ravnanja, je v začetku leta 2016 potrdilo Okrožno sodišče v Celju. V pritožbah se je nazadnje Šrot neuspešno obrnil na vrhovno sodišče, je povzel portal.

Zaradi izčrpavanja in spornih posojil so tožbe proti Šrotu vlagale tudi druge, zdaj že nekdanje članice pivovarske skupine - družbe Radenska, Fructal in Delo. Vendar vse te družbe po ugotovitvah portala po vsej verjetnosti ne bodo videle dosojene odškodnine, saj je družina Šrot večino svojega premoženja zaščitila. Zaseženo premoženje pa naj ne bi zadoščalo niti za pokritje stroškov sodnih postopkov, še piše Siol.