c S

Pahor s pravniki o nujnosti sprememb volilne zakonodaje

17.01.2019 06:51 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor in ugledni pravni strokovnjaki so na današnjem posvetu glede možnih sprememb volilne zakonodaje v skladu z odločbo ustavnega sodišča ugotovili, da je zakonodajalec dolžan spremeniti volilno zakonodajo tako, da parlamentarne volitve ne bodo nikakor ustavnopravno vprašljive, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor se je za posvet s pravnimi strokovnjaki odločil po tistem, ko je ustavno sodišče ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo.

Ustavni sodniki so opozorili tudi na veliko razliko med volilnimi okraji po številu volilnih upravičencev, poleg tega pri vseh volilnih okrajih ni upoštevano merilo o geografski zaokroženosti. DZ so naložili, da mora neskladje odpraviti v dveh letih.

Iz današnje razprave je bilo razvidno, da ima zakonodajalec pri odpravi neustavnosti dve možnosti. Prva je, da preoblikuje volilne okraje v skladu z odločbo ustavnega sodišča, druga pa je ukinitev okrajev na ravni volilnih enot in uvedba prednostnega glasu, ki bo zagotavljal odločilen vpliv volivcev na dodelitev poslanskih mandatov.

Današnjega posveta so se udeležil ustavni pravniki Franc Grad, Igor Kaučič, Ciril Ribičič, Jurij Toplak, Rajko Pirnat in Jadranka Sovdat, generalni sekretar vlade Stojan Tramte in direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Predsednik republike razpiše državnozborske volitve, glede "katerih ne sme biti nikakršnega dvoma o njihovi legitimnosti ali ustavnosti". Zato bo Pahor v pogovoru z vodji parlamentarnih strank in poslanskih skupin v četrtek poskušal doseči dogovor o nadaljnjih korakih, ki bodo zagotovili ustavno skladne spremembe volilne zakonodaje.

V parlamentarnih strankah so sicer enotni, da je odločbo ustavnega sodišča treba spoštovati, a bi to dosegli na različne načine. Še največ strank se nagiba k ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi preferenčnega glasu, pri čemer so tudi mnenja, ali naj bo preferenčni glas absolutni ali relativni, različna.