c S

Po dobrih dveh letih od razkritja afera s preskakovanjem čakalnih vrst pred sodnike

17.01.2019 07:45 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se bo dve leti in pol po odmevnih hišnih preiskavah, ki so razkrile domnevno podkupovanje v UKC Ljubljana za preskakovanje čakalnih vrst pri določenih zdravnikih, s predobravnavnim narokom začelo sojenje zoper 10 oseb in dve podjetji. Tožilstvo jim očita kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril.

Prvoobtoženi Uroš Smiljič naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Kot so po hišnih preiskavah oktobra 2016 poročali mediji, naj bi skladiščnik, ki se je predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik direktorja, med ljudmi veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za nagrade.

Za tovrstne usluge naj bi v nekem primeru prejel celo 20.000 evrov, v drugih pa tudi različne dobrine. Soobtoženima zdravnikoma Radu Janši z interne klinike in Tomažu Malovrhu s kirurške klinike pa naj bi obljubil izdelavo hišnega nadstreška oz. polet s policijskim helikopterjem, čeprav sta oba očitke zavrnila in zatrdila, da sta bolnike, ki jih je priporočil Smiljič, pregledovala izven delovnega časa ali v času za malico.

Smiljič je sicer po poročanju medijev v sodni preiskavi zanikal nezakonitosti. Zatrdil naj bi, da mu nikoli nihče ni obljubljal nagrad, pa tudi sam da je ni ne zahteval ne dobil. Temveč da je želel le pomagati ljudem, saj je imel tudi sam izkušnje z zdravljenjem svojcev. Tudi ostali obtoženi so kazniva dejanja zanikali. Izjema naj bi bil soobtoženi Iztok Požar, ki naj bi Smiljiču izročil 20.000 evrov za zdravnika, je lani poročal časnik Dnevnik.

Med tistimi, ki so policiji naznanili domnevno nečedne posle preskakovanja čakalnih vrst, je bil tudi kirurg na Onkološkem inštitutu Ljubljana Erik Brecelj.