c S

Sodišče EU: Rdeča luč Bruslja prevzemu TNT Express s strani UPS nezakonita

16.01.2019 14:11 Luxembourg, 16. januarja (STA) - Sodišče EU je odločilo, da mora Evropska komisija zaradi nepravilnosti v postopku preklicati zavrnitev, ki jo je kot regulator podala pri prevzemu nizozemske družbe za dostavo pošiljk TNT Express s strani konkurenta UPS leta 2013. TNT je nato kupil Fedex, UPS pa je predlani po sodbi na nižji stopnji zahteval 1,7 milijarde evrov odškodnine.

Kakšne bodo posledice za Evropsko komisijo, od katere bo UPS verjetno zahteval odškodnino, še ni znano. V UPS morebitnega zahtevka še niso komentirali, iz Bruslja pa so sporočili, da revidirajo odločitev in zadeve do zaključka revizije ne bodo komentirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vrednost posla bi znašala skoraj 5,2 milijarde evrov.

Iz UPS so v odzivu na današnjo odločitev Sodišča EU sporočili, da so z njo zadovoljni, saj pritrjuje njihovim trditvam. Posledice sodbe bi lahko bile po njihovem mnenju širše, saj bodo razjasnile kriterije pri združevanju.

Evropska komisija je takrat ugotovila, da bi prevzem v 15 članicah EU, med njimi v Sloveniji, omejil konkurenco pri ekspresnih dobavah malih pošiljk v druge države. Število tekmecev na trgu bi se namreč zmanjšalo že na tri oziroma dva, tako da bi bil DHL, ki je v lasti Deutsche Post, edina alternativa novemu združenemu podjetju. Na evropskem trgu je od velikih igralcev na tem področju dejaven še drugi ameriški velikan Fedex.

V Bruslju so ocenili, da bi takšna tržna koncentracija škodila potrošnikom, saj bi pripeljala do dviga cen. Med pogajanji je UPS sicer ponudil, da bi prodal podružnice TNT Express v teh 15 članicah (poleg Slovenije še Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška in Švedska) in kupcem za pet let omogočil dostop do zračne mreže znotraj EU. Komisija je ocenila, da bi bili ti ukrepi nezadostni.

Ker so iz Bruslja obe podjetji že predčasno obvestili, da pripravljajo odklonilen odgovor, so v UPS in TNT Express že sredi januarja 2013 dali vedeti, da so nad poslom obupali. Spodleteli prevzem je za UPS pomenil dodatne stroške, med drugim izplačilo 200 milijonov evrov odškodnine TNT zaradi umika prevzemne ponudbe.