c S

ZSSS: Zaradi prenove minimalne plače potrebne spremembe pri dohodnini in socialnih transferih

16.01.2019 13:33 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Za dosledno izvrševanje sprememb zakona o minimalni plači bodo že letos potrebne spremembe na področju davčne zakonodaje in socialnih transferov, da se ne izničijo učinki povišanja minimalne plače, opozarja Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Med drugim bi bilo treba zvišati mejo upravičenosti do najvišje splošne dohodninske olajšave.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spomnila izvršna sekretarka ZSSS Andreja Poje, spremembe zakona o minimalni plači z letom 2020 izločajo dodatke vse dodatke in postavlja minimalno plačo za 20 odstotkov nad prag tveganja revščine. "S tem se omogoča, da bo minimalna plača res postala dostojna," je poudarila.

V razlagi zakona je navedeno, da bo neto minimalna plača v letu 2019 znašala 667 evrov, kar po njenih besedah ne bo uresničeno, če ne bo prišlo do spremembe lestvice za odmero dohodnine, ki letos ostaja enaka kot lani. "Problem je ta, da bo posameznik, ko bo prejel 12 minimalnih plač v višini 886 evrov bruto in regres v višini minimalne plače, presegel mejo, ki bi mu omogočila upravičenost do najvišje olajšave," je dejala.

Tako bo ena ključnih zahtev ZSSS letos povišanje meje upravičenosti do najvišje splošne dohodninske olajšave. "Če te spremembe vlada ne bo storila, bo imela največjo korist zaradi dviga minimalne plače prav država," je ocenila Pojetova.

Poleg tega si želijo, da bi se izračuni minimalnih življenjskih stroškov - zakon višino minimalne plače postavlja 20 odstotkov nad minimalne življenjske stroške, prvi izračuni naj bi bili opravljeni leta 2023 - opravljali vsake tri leta, ne vsakih šest let, kot določa zakon.

Za dosledno uresničevanje zakona o minimalni plači pa je po njenih navedbah potrebna tudi sprememba denarnih družinskih prejemkov. ZSSS namreč ugotavlja, da bodo družine zaradi višje minimalne plače upravičene do nižjih otroških dodatkov, zato predlagajo, da se prilagodi meja prvih petih dohodkovnih razredov za otroški dodatek.

Omenjene tri zahteve so po besedah Pojetove ključne, opozarjali pa bodo tudi na druge potrebne spremembe na davčnem področju, med drugim razbremenitev plač srednjega razreda in ponovno uvedbo letnega usklajevanje tako osnov kot olajšav. "Dovolj je bilo, da se našo konkurenčnost gradi na delavskih plačah," je še izpostavila Pojetova.

ZSSS si bo letos po besedah predsednice Lidije Jerkič prizadevala tudi za višje plače v zasebnem sektorju. "Ta zadeva ni niti enostavna niti dorečena," je dejala in pojasnila, da si želijo sestanka z delodajalskimi organizacijami, na katerem bi radi slišali dokončnem odgovor, ali so pogovori o novem plačnem modelu, ki so tekli, zares končani.

Med aktivnostmi, ki jih čakajo, je izpostavila še zaključek notranjih pogovorov o splošni kolektivni pogodbi. Jerkičeva pričakuje, da bo predlog pripravljen še ta mesec in da ga bodo posredovali nasprotni strani.

"Gre za pogodbo, ki smo jo nekoč že imeli, veljati je prenehala leta 2004 ali 2005. Od takrat naprej praktično ni več enotnega plačnega modela v zasebnem sektorju, kar dodatno predstavlja težavo tudi v pogajanjih za panožne pogodbe," je še dejala vodja ZSSS in dodala, da bodo med člani z anketo iskali podporo za aktivnosti, povezanimi s plačanimi, vključno s stavko.

ZSSS bo posebno pozornost namenila tudi ureditvi področja poklicnih bolezni. Izvršna sekretarka Lučka Böhm je spomnila, da je letošnje leto 29. leto po vrsti, v katerem država še vedno nima predpisa, ki bi omogočal pravno veljavne postopke za verifikacijo poklicnih bolezni. Tako si želijo, da bi minister za zdravje Samo Fakin še letos sprejel pravilnik o poklicnih boleznih, ministra pozivajo tudi k posodobitvi pravilnika o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev. "Naj bo leto 2019 tisto leto, ko bomo dosegli premike za delavce na tem področju," je še poudarila.

Trd oreh predstavljajo tudi s strani inšpektorjev ugotovljene kršitve na področju razporejanja delovnega časa, ki poleg prekarnosti na trgu dela postaja vedno večji problem v državi. Ekonomsko-socialnemu svetu bodo predlagali, da februarja ustanovi strokovno skupino, ki se bo ukvarjala s to problematiko, je dejal izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko. Spremeniti bo treba zakon o evidencah s področja dela in socialne varnosti ter zakon o inšpekciji dela. Kot je še dejal, bo treba pristopiti tudi k sistemskemu reševanju problema manka usposobljenega kadra.