c S

Romuniji tudi v Strasbourgu znova opozorila glede korupcije

16.01.2019 06:28 Bruselj/Strasbourg, 15. januarja (STA) - Romunska premierka Viorica Dancila je danes ob predstavitvi prioritet romunskega predsedstva na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu znova slišala niz opozoril glede korupcije, a tudi številne izraze podpore, zlasti iz socialdemokratskih vrst. Sama pa je znova opozorila na nepošteno obravnavo Romunije, zlasti v primeru schengna.

Romunija je na začetku prvega predsedovanja Svetu EU tarča kritik zaradi nazadovanja v boju proti korupciji in notranjepolitičnih bojev. Še zlasti je sporna namera podelitve amnestije politikom, obsojenim korupcije, med katerimi je tudi vodja vladajoče socialdemokratske stranke Liviu Dragnea, ki velja za enega najvplivnejših politikov v državi.

Dancila, sicer dolgoletna bivša evropska poslanka, je zaradi sporne pravosodne reforme, ki je poleti sprožila niz protivladnih protestov, že oktobra lani v Evropskem parlamentu slišala niz svaril in pozivov, naj spoštuje evropske vrednote ter naj ne gre po poti Madžarske in Poljske. Evropska komisija pa jo je v minulih tednih večkrat posvarila zlasti pred načrtovano amnestijo.

Romunska premierka je danes v Strasbourgu slišala podobna svarila kot oktobra. Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je znova izrazil upanje, da ne bo sledila Madžarski in Poljski v postopek po 7. členu pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih evropskih vrednot, kot so vladavina prava, demokracija, svoboda in temeljne pravice.

Član desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), Romun Theodor Stolojan je premierki očital neizkušenost ministrov, kar je v skladu z opozorili o nepripravljenosti države na predsedovanje, ki jih je v minulih tednih izpostavljal romunski predsednik Klaus Iohannis, sicer prav tako član evropske konservativne družine.

Vodja socialdemokratov (S&D) Udo Bullmann je stopil socialdemokratski premierki v bran. Opozoril je na sporno delovanje tajnih služb, ki da so v domeni predsednika, zato je treba o tem govoriti tudi z njim, in poudaril, da je treba popraviti krivice. A tudi on je posvaril pred vsesplošno amnestijo korupcije.

Evropske konservativce, ki ostro kritizirajo romunsko socialdemokratsko vlado zaradi korupcije, pa je Bullmann spomnil na problem madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki zapira univerze. "Najprej pospravite po svoji hiši. Orban tega ne bi smel početi," je pozval vodja socialdemokratov politične tekmece konservativce.

V razpravi je sodelovala tudi evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst S&D, ki je podprla prioritete romunskega predsedovanja, zlasti kar zadeva Zahodni Balkan, ter pozvala romunsko predsedstvo, politike in državljane, naj v obdobju evropskih volitev odločno in jasno obsodijo širjenje sovraštva in vse poskuse rušenja institucij. Izrazila je tudi željo, da bi Romunija z odliko opravila nalogo predsedovanja.

Dancila je v dolgem in precej podrobnem odgovoru na komentarje evropskih poslancev med drugim zagotovila, da je njena vlada zavezana vladavini prava, a tudi zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic tistih, ki so trpeli zaradi napačnih odločitev pravosodnega sistema.

Romunska vlada namreč trdi, da so sporne spremembe v pravosodju potrebne, da bi sodnikom in tožilcem preprečili zlorabo moči, ter da gre pri reformi za čiščenje starega komunističnega aparata, medtem ko kritiki trdijo, da gre zgolj za poskus zaščite skorumpirane politične elite z Dragneo na čelu.