c S

Britanski parlament zavrnil ločitveni sporazum z EU

16.01.2019 07:19 London/Bruselj, 15. januarja (STA) - Spodnji dom britanskega parlamenta je prepričljivo zavrnil ločitveni sporazum, ki ga je britanska vlada novembra dosegla z EU. Laburisti so po zgodovinskem porazu premierke Therese May zahtevali glasovanje o nezaupnici vladi, o čemer bo parlament razpravljal in glasoval v sredo. EU v prvih odzivih skrbi povečano tveganje brexita brez dogovora.

Mayeva je po glasovanju dejala, da je "slišala, kaj je nocoj povedal spodnji dom". Napovedala je, da bo do ponedeljka pojasnila, kako naj bi stvari potekale naprej. Ponovila je, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu leta 2016.

Za dogovor sta glasovala 202 poslanca, 432 jih je bilo proti. Čeprav je bila zavrnitev pričakovana, gre za najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva. Za podporo dogovoru je bilo sicer potrebnih 318 poslanskih glasov.

Med tistimi, ki so bili proti, je bilo tudi 118 od skupaj 317 vladajočih konservativcev, kar predstavlja največji "upor" poslancev te stranke proti lastni vladi v sodobni zgodovini.

Pred tem so poslanci zavrnili dopolnilo poslanca Johna Barona k dogovoru, s katerim bi Združenemu kraljestvu dali pravico, da odpravi irsko varovalo brez privolitve EU. Podprlo ga je le 24 poslancev, 600 jih je bilo proti.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je po objavi izidov glasovanja poudaril, da je zavrnitev dogovora "katastrofalen poraz" za vlado, najhujši od 20. let prejšnjega stoletja. Ob tem je zahteval glasovanje o nezaupnici vladi.

Premierka Theresa May je že takoj po objavi izidov glasovanja dejala, da je treba ugotoviti, če vlada še uživa podporo. Razprava in glasovanje o nezaupnici bosta že v sredo.

Ulstrski unionisti, ki manjšinski vladi v parlamentu zagotavljajo podporo z desetimi poslanci, bodo po napovedih na glasovanju o nezaupnici podprli Mayevo, čeprav so glasovali proti dogovoru z EU.

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico vladi, ima ta - ali pa kdorkoli drug, ki mu uspe zagotoviti večino v parlamentu - nato 14 dni časa, da dobi zaupnico na novem glasovanju. Če ji to ne uspe, sledijo predčasne volitve.

Za britanske poslance je v dogovoru z EU najbolj sporno varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku. To v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

EU je v prvih odzivih izrazila zaskrbljenost, da se je zaradi glasovanja v britanskem parlamentu povečalo tveganje za brexit brez dogovora. To je med drugim poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je Združeno kraljestvo ob tem pozval, naj čim prej razjasni svoje namere, saj "časa skoraj ni več".

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je po glasovanju tvitnil: "Če dogovor ni mogoč in nihče noče brexita brez dogovora, kdo bo torej zbral dovolj poguma, da pove, kaj je edina pozitivna rešitev?"

Odzval se je tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar, ki izid glasovanja v britanskem parlamentu obžaluje. Kot je še tvitnil, se je EU vseskozi pogajala v dobri veri z željo po ohranitvi konstruktivnega sodelovanja tudi v prihodnje.

Razprava o dogovoru z EU je po navedbah BBC trajala osem dni in se zavlekla v dve koledarski leti. Potekala je 55 ur in 43 minut, poslanci pa so imeli 425 govorov.

Že nekaj minut po objavi odločitve britanskega parlamenta je nekoliko zrasla vrednost britanskega funta. Ob objavi izidov, okoli 20.50, je bilo za en evro treba odšteti 89,11 penija, tik pred tem pa 89,57 penija.