c S

Štirje kandidati za generalnega sekretarja Sveta Evrope

11.01.2019 14:37 Zagreb, 11. januarja (STA) - Za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope se potegujejo štirje kandidati, je sporočil predsedujoči odboru ministrov te panevropske organizacije. To so hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, belgijski zunanji minister Didier Reynders, bivši litovski zunanji minister Andrius Kubilius in bivša grška zunanja ministrica Dora Bakojanis.

Odbor ministrov je napovedal, da bodo kandidate ločeno zaslišali marca. Končni seznam kandidatov bodo predlagali parlamentarni skupščini Sveta Evrope, ki bo novega generalnega sekretarja izvolila junija. Mandat novega generalnega sekretarja se bo začel 1. oktobra, se še sporočili iz Strasbourga.

Izkušena hrvaška diplomatka Pejčinović Burićeva je bila predsedujoča odboru ministrov Sveta Evrope med predsedovanjem Hrvaške od maja do novembra 2018.

Reynders je namestnik belgijskega premierja ter zunanji in obrambni minister, Kubilius je bivši litovski zunanji minister, Bakojanisova pa je poslanka v grškem parlamentu in prav tako bivša zunanja ministrica.