c S

Pahor danes o kandidatih za varuha človekovih pravic z večino poslanskih skupin

10.01.2019 11:46 Ljubljana, 10. januarja (STA) - Predsednik države Borut Pahor je danes na posvetu o novem varuhu človekovih pravic gostil predstavnike večine poslanskih skupin. Ti so najpogosteje izpostavili ime Petra Svetine, ki ima tako podporo koalicije in nekaterih iz opozicije. Nekatere stranke se o imenu še niso odločile. Pahor bo posvete nadaljeval v petek in nato predlog posredoval v DZ.

Vodja največje poslanske skupine SDS Danijel Krivec je po pogovoru pri Pahorju pojasnil, da pri njih zaenkrat obstajajo tri možna imena, ki pa jih ni razkril. Dokončno odločitev bodo sprejeli v poslanski skupini in v okviru organov stranke, ko bo Pahor predlog posredoval v DZ, je dejal. Na vprašanje, ali je zanje sprejemljiv tudi Svetina, je Krivec odgovoril: "Lahko, bomo videli v nadaljevanju."

Krivec je kot kriterij SDS za podporo kandidatu izpostavil to, da ta v preteklosti ni bil vpleten v kakršnakoli dejanja, ki bi mu izpodbijala kredibilnost. Na vprašanje, ali sta bila Svetina in Rok Svetlič, ki prav tako uživa podporo nekaterih poslanskih skupin, vpletena v tovrstna dejanja, je Krivec odgovoril, da tega še niso preverjali in da bodo to storili, ko bo predlog kandidature posredovan v DZ.

Predstavniki največje vladne stranke pa so danes pri Pahorju kot edinega podprli Svetino. Po navedbah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića je Pahor to vzel na znanje in bo DZ o svojem predlogu obvestil čim prej. Tako Golubović verjame, da bodo poslanci o kandidatu odločali že na januarski seji.

Do nedavnega so v LMŠ govorili o dveh možnih kandidatih, poleg Svetine, ki je bil po Golubovićevih navedbah njihov "prvi favorit", še o Svetliču. A so imeli v sredo in danes še pogovor znotraj poslanske skupine, odločili so se, da bodo Pahorju predlagali enega kandidata, in sicer Svetino, je pojasnil Golubović.

Če bo Pahor za kandidata predlagal Svetliča, bo po njegovih besedah o tem odločala poslanska skupina. Na vprašanje, ali se je koalicija poenotila o imenu kandidata, je odgovoril, da ne, da je koalicija ves čas govorila o dveh imenih, Svetliču in Svetini.

Tako so tudi v SD in SMC danes ponovili, da podpirajo dva kandidata, Svetino in Svetliča. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je sicer po pogovoru pri Pahorju pojasnil, da ima po oceni poslanske skupine vsak od prijavljenih kandidatov znanje in izkušnje, da bi lahko bil imenovan, a so se odločili za dva. Se pa zavedajo, da bo potrebna dvotretjinska večina in bodo počakali, kaj bo odločil predsednik republike. Če bo Pahor predlagal drugega kandidata, in ne Svetine ali Svetliča, bo po Hanovih navedbah potreben pogovor in dogovor.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič pa je dodal, da so se v poslanski skupini dogovorili, da podprejo kandidata, ki bo skupen kandidat koalicije. Tako verjame, da imata najvišjo verjetnost za izvolitev Svetina in Svetlič. O tem, ali so v SMC kateremu od njiju bolj naklonjeni, ni želel govoriti, verjame pa, da se bo diskusija o tem še razvila v prihodnjih dneh.

Naklonjenost Svetini je danes izpostavil tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Če bi Pahor predlagal denimo Svetliča, pa bi v NSi o njem razmislili. "Danes nimamo stališča o kateremkoli drugem kandidatu," je dejal Horvat.

V Levici pa podpirajo nekdanjo predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat. Kot je danes pojasnil vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, menijo, da je v preteklosti izkazala relativno visoko stopnjo avtoritete v slovenskem javnem prostoru, njena stališča pa so odločna in v veliko primerih podobna njihovim pogledom na človekove pravice.

Na vprašanje, ali so pripravljeni podpreti še koga drugega, je odgovoril, da je to odvisno od tega, koga bo Pahor predlagal. Glede Svetliča je Vatovec dejal, da so njegovi pogledi na človekove pravice nekoliko posebni in mogoče malo preveč konservativni. O Svetini pa so tudi razmišljali in bodo z njim, če bo predlagan, naredili še za kakšen pogovor ter nato sprejeli odločitev, je pojasnil.

Pahor je posvetovanja s poslanskimi skupinami sicer začel v sredo, ko se je sestal z vodjo poslanske skupine SNS Zmagom Jelinčičem. Ta mu je pojasnil, da se bodo poslanci SNS o podpori odločili zadnji trenutek. V petek pa na posvet prihajajo še predstavniki DeSUS, SAB in narodnostnih manjšin. Tudi v koalicijskih SAB in DeSUS so že pred pogovorom pri Pahorju izrazili podporo Svetini in Svetliču.

Na javni poziv za novega varuha je sicer prispelo devet predlogov kandidatur. Poleg Svetliča, Svetine, Sovdatove in Murglove so kandidati še Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Gorazd Pretnar in Franci Žohar.

Pahor bo predlog kandidature za varuha po posvetih posredoval DZ, kjer je za izvolitev potrebnih vsaj 60 glasov. Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja.