c S

Razpisane nadomestne volitve v Sodni svet

08.01.2019 07:54 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Predsednik DZ Dejan Židan je za 5. marec razpisal nadomestne volitve za člana Sodnega sveta, ki ga na predlog predsednika republike voli DZ. Izvoljeni član bo nadomestil Verico Trstenjak, ki je sredi decembra podala odstopno izjavo.

Profesorica za evropsko pravo Trstenjakova je odstopno izjavo kot članica Sodnega sveta podala, da bi opozorila na nujnost drugačne organizacije in pogojev za delo sveta. Kot je navedla, trenutni položaj v praksi po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela.

Dejala je, da z 31. decembrom odstopa zato, ker ne more prevzeti odgovornosti za odločitve, ki so sprejete v časovno neustreznem okvirju. Prav tako, kot je navedla, ne more niti posredno vplivati na izboljšanje stanja v sodstvu, niti ne more prispevati h krepitvi zaupanja v sodstvo, saj za obravnavo te problematike ni časa. Dodala je še, da s tem ne kritizira niti strokovnih služb sodnega sveta niti dela dosedanjih članov, želela pa bi si drugačno organizacijo.

Pri tem je med drugim omenila, da razgovori za kandidate za trajno sodniško funkcijo trajajo le 20 minut, trajati pa bi morali vsaj eno uro. Navedla je tudi, da na seji obravnavajo več kot 2500 strani gradiv, več kot 250 raznih priponk z gradivi, dnevni red je preobsežen za predviden časovni okvir, dostop do gradiv pa elektronsko pogosto nemogoč zaradi tehničnih težav.

Akt o razpisu nadomestnih volitev bo v uradnem listu predvidoma objavljen naslednji dan, roki za volilna opravila pa začnejo teči 11. januarja.