c S

Šugman Stubbsova nastopa mandat ustavne sodnice, Knez mandat predsednika ustavnega sodišča

19.12.2018 09:55 Katja Šugman Stubbs danes na ustavnem sodišču začenja devetletni mandat ustavne sodnice, ustavni sodnik Rajko Knez pa triletni mandat predsednika ustavnega sodišča. Oba bosta na svojih mestih nadomestila dozdajšnjo ustavno sodnico in predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat, ki ji je mandat potekel v torek.

Šugman Stubbsovo je predsednik republike Borut Pahor na mesto ustavne sodnice predlagal na predlog vladne koalicije, DZ pa jo je imenoval konec novembra s 50 glasovi za in 31 proti. Poleg strank vladne koalicije ji je podporo na tajnem glasovanju napovedala še Levica.

Prihaja s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je predavala kazensko pravo, od leta 2016 je bila tudi predstojnica katedre za kazensko pravo na omenjeni fakulteti. Predavala in raziskovala je na več tujih univerzah in bila članica Državnotožilskega sveta.

Ko se je sredi novembra predstavila javnosti, je povedala, da jo pri njenem delu vodijo predvsem vrednote humanosti, pravičnosti, solidarnosti, skrbi za izključene in spoštovanje različnosti.

Kneza, ki mandat ustavnega sodnika opravlja od aprila lani, so ustavni sodniki za novega predsednika ustavnega sodišča soglasno izvolili sredi oktobra. Pred izvolitvijo za ustavnega sodnika je bil redni profesor na pravni fakulteti v Mariboru, član meddržavnega sodišča v Haagu in tudi arbiter stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Ljubljana, 19. decembra (STA)