c S

Za začetek ponovljenega sojenja Noviču pričali svojci žrtve in obdolženega

18.12.2018 17:12 Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovljeno sojenje Milku Noviču, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Na prvem sojenju je bil spoznan za krivega in obsojen na 25 let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Danes so pričali svojci Jamnika in Noviča.

Jamnika so našli 16. decembra 2014 okoli 19.30 na parkirišču gostilne na ljubljanskem Viču, kjer je potekala službena zabava Kemijskega inštituta. Ustreljen je bil dvakrat od blizu v glavo, tri dni pozneje je umrl v bolnišnici. Že 23 ur po streljanju je policija zaslišala Noviča, 22. decembra so ga tudi pridržali. Glede na posnetke nadzornih kamer na parkirišču naj bi ga umorila oseba, ki se je tja pripeljala s kolesom. Novič živi nekaj ulic stran od kraja dogodka. Po meritvah iz prejšnjega sojenja je imel dovolj časa, da se je s kolesom pripeljal na kraj umora ter se nato vrnil domov, njegova obramba pa je ves čas zatrjevala, da za Jamnikovim umorom stojijo profesionalci.

V breme so Noviču šli številni sodni postopki, ki jih je sprožal zoper Kemijski inštitut, ker so ga odpustili, njegov t. i. "seznam za fentanje" oseb na inštitutu, pa tudi to, da so na njegovih rokah in jakni našli sledi streljanja (t. i. GSR delce), da je živel relativno blizu kraja dogodka in da je v tistih dneh čistil svoje kolo. Poleg tega je bazna postaja v bližini restavracije zaznala njegov mobilni telefon.

Če je v prvem sojenju zadevo vodila sodnica posameznica Špela Koleta, tokrat primer obravnava sodni senat, ki mu predseduje sodnik Zvezdan Radonjič. Ta je ob začetku obravnave vse prisotne v dvorani opozoril, da zahteva strogi red. Prejšnje sojenje so med drugim zaznamovali glasni podporniki Noviča ter besedni dvoboji med obrambo in tožilstvom. Na ponovljenem sojenju, ki ga tako kot prejšnje spremljajo Novičevi podporniki, so danes zaslišali Jamnikovo ženo in starše, ženo in hčerko obdolženega Noviča ter novinarko Večera Damijano Žist.

Jamnikova žena Tatjana Jamnik Skubic je podobno kot v prvem sojenju ponovila svoje videnje dogajanja na Kemijskem inštitutu v času, ko ga je vodil njen mož, med drugim da so mu obravnave v številnih tožbah, ki jih je zoper nekdanjega delodajalca vlagal Novič, predstavljale veliko psihično obremenitev. Sodnik Radonjič je pričo spraševal o poslih Kemijskega inštituta z Izraelom ter o Arabcih, tedaj zaposlenih na inštitutu. Tatjana Jamnik Skubic je glede tega pojasnila, da ji nikoli ni izrazil strahu zaradi sodelovanja z Arabci in Izraelom. Zavrnila je tudi v preteklosti večkrat slišane navedbe, da naj bi bil njen mož v času pred smrtjo prestrašen.

Da je bil Jamnik prestrašen in v hudih stiskah, je nasprotno pričala njegova mama Ana Jamnik. Ta je danes pred sodiščem obnovila svoje spominjanje zadnjih mesecev pred sinovo smrtjo. Njenega sina naj bi skušal zastrupiti Michel Stephan, nekdanji zaposleni na inštitutu, ki mu sicer istočasno sodijo zaradi očitkov, da je naročil umor Janeza Plavca, enega od vodilnih na inštitutu. Omenila je tudi domnevne grožnje o razstrelitvi inštituta ter da je njen sin nekomu "stopil na žulj" in da je bila njegova odstranitev organizirana zadeva. Ni sicer znala razložiti, zakaj vsega tega ni povedala že policistom med preiskavo takoj po umoru, glede domnevnega strupa pa je priznala, da ne ve, ali ji je to povedal sin ali pa je o tem prebrala v medijih.

Podobno je tudi oče pokojnega Anton Jamnik pričal o sinovi vznemirjenosti v dneh pred smrtjo, o telefonskih klicih, glede katerih sicer žrtev ni želela nič povedati, a da je po njegovem obnašanju videl, da gre za grožnje. Sodniku je izpovedal tudi o tem, kako naj bi sin v času pred smrtjo zaskrbljeno govoril o postopkih za prekinitev pogodbe z Michelom Stephanom, tožilka Blanka Žgajnar je opozorila, da je bil Stephan z inštituta odpuščen že leta 2010, torej štiri leta pred umorom Jamnika. Podobno kot Ana Jamnik je tudi oče pokojnega govoril o domnevnih grožnjah njegovemu sinu z zastrupitvijo ter z razstrelitvijo inštituta, a je na vprašanje tožilke tudi povedal, da je o tem izvedel iz časopisov.

Hči obdolženega Jera Novič je danes na vprašanja tožilstva in odvetnika Mihe Kuniča, ki v tem postopku zastopa ženo žrtve kot oškodovanko v postopku, skušala obnoviti, kako in kdaj natančno je usodnega večera s prijateljico šla na telovadbo. Odvetnik Kunič je podrobno spraševal tudi o kolesih in kolesarskih navadah njene družine.

Je pa sodnik Radonjič iz dvorane izločil tako javnost kot tudi obdolženega Noviča, ko je pričala njegova žena Marjana Novič, od katere so tožilstvo in odvetnik Kunič želeli več izvedeti glede njenih odnosov z Novičem. Čudilo jih je namreč, da je možu šele na vratih ob zapuščanju stanovanja povedala, da odhaja na službeno zabavo Kemijskega inštituta, kjer je prav tako zaposlena. Javnost so izključili tudi med pričanjem novinarke Žistove.

Sodni senat bo ta petek zaslišal še izvedenca Nacionalnega forenzičnega laboratorija Franca Sabliča (obramba je sicer predlagala njegovo izločitev, a je sodni senat predlog zavrnil) in Ester Ceket, z Inštituta Jožef Stefan Mirana Čeha ter izvedenca obrambe, hrvaškega balističnega in forenzičnega izvedenca Vojina Maštruka. Sodišče bo med drugim tudi od družbe Google skušal pridobiti podatke o lokaciji Novičevega telefona v času smrti. Določili so tudi, katere priče bodo zaslišali po novem letu, obravnave bodo namreč potekale več torkov in petkov v januarju in februarju.

Ljubljana, 18. decembra (STA)
Foto: STA