c S

Hrvaška še pripravlja odgovor na slovensko tožbo

18.12.2018 09:45 Hrvaška bo "v predpisanem roku" argumentirano odgovorila na slovensko tožbo pred Sodiščem EU v povezavi s hrvaškim nepriznavanjem meje, so v ponedeljek sporočili iz hrvaškega zunanjega ministrstva. Neuradno naj bi na Sodišču EU v Luxembourgu hrvaški odgovor pričakovali okoli božiča.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je prejšnji mesec napovedala, da bodo odgovor poslali v drugi polovici decembra, a v odgovoru na vprašanje STA niso natančno navedli, kdaj naj bi dejansko tudi odgovorili sodnikom v Luxembourgu.

Na sedežu hrvaške diplomacije so za STA zgolj ponovili, da odgovor pripravljajo v sodelovanju s hrvaškimi in tujimi strokovnjaki za mednarodno in evropsko pravo.

Slovenija je tožbo pred Sodiščem EU vložila sredi julija, povzetek vsebine pa je bil v Uradnem listu EU objavljen 5. novembra. Hrvaška naj bi svoje argumente pojasnila v mesecu dni po vročitvi slovenske tožbe.

Po hrvaškem odgovoru bo imela Slovenija pravico do replike, tožena stranka pa do odgovora nanjo. Za vložitev obeh je rok mesec dni. Ko se bo pisni postopek končal, bosta imeli stranki še možnost ustne obravnave, če bosta tako želeli.

V povzetku slovenske tožbe so navedli, da je Slovenija Hrvaški očitala enostransko neizpolnjevanje zaveze, ki jo je sprejela v procesu pristopanja k EU, da bo spoštovala arbitražno razsodbo in s tem mejo, določeno v razsodbi ter druge obveznosti iz razsodbe.

V Ljubljani so prav tako ocenili, da Hrvaška zavrača spoštovanje pravne države, ki je temeljna vrednota EU ter da krši skupno ribiško politiko, schengenska pravila in pravila o prostorskem načrtovanju na morju.

Predsednik sodišča EU Koen Lenaerts je za časnik Delo nedavno povedal, da Slovenija lahko pričakuje razsodbo najverjetneje v prihodnjem letu.

Zagreb, 18. decembra (STA)
Foto: STA