c S

Poročilo TI: Slovenija proti mednarodni korupciji storila malo ali nič

12.09.2018 13:01 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Poročilo Transparency International (TI) je Slovenijo tudi letos uvrstilo med države, ki konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju izvajajo malo ali nič. "To znova kaže na oslabljeno sposobnost Slovenije za preprečevanje in pregon podkupovanja tujih javnih uslužbencev," so ocenili v TI Slovenia.

Države podpisnice, med katerimi je od leta 2001 tudi Slovenija, so se s podpisom konvencije zavezale, da bodo zavzeto preiskovale in preganjale mednarodno korupcijo, a poročilo Exporting Corruption 2018 kaže, da se 21 oziroma polovica držav podpisnic tega ne drži in konvencije ne izvaja v zadostni meri. Še več. Od zadnjega tovrstnega poročila TI iz leta 2015 v analiziranih državah ni prišlo do bistvenega napredka, so izpostavili v slovenski podružnici TI.

V poročilu so države glede izvajanja konvencije razdeljene v štiri kategorije. V prvi so tiste, ki zaveze izvajajo aktivno, nato tiste, ki to počno zmerno, v tretji tiste z omejenim zavzemanjem, v zadnji pa države, ki zaveze izvajajo malo ali nič.

Slovenija je v zadnji skupini, poleg nje pa je še 20 držav, in sicer Belgija, Bolgarija, Kitajska, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Indija, Irska, Japonska, Luksemburg, Mehika, Poljska, Rusija, Singapur, Slovaška, Južna Koreja, Španija in Turčija, ter Hongkong kot posebno administrativno območje Kitajske.

Konvencijo izvajajo v Nemčiji, Izraelu, Italiji, Norveški, Švici, Združenem kraljestvu in ZDA. Zmerno zaveze iz konvencije izvajajo v Avstraliji, Braziliji, Švedski in Portugalski. Omejeno je izvajanje konvencije v Argentini, Avstriji, Kanadi, Čilu, Franciji, Grčiji, Madžarski, Litvi, Nizozemski, Novi Zelandiji in Južni Afriki.

V TI Slovenia so izpostavili, da je Slovenija v preteklih letih na področju boja proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev izvedla nekatere ukrepe, kar v organizaciji pozdravljajo, Med drugim je po njihovih navedbah uvedla izobraževanja preiskovalcev in tožilcev na tem področju ter spodbujanje tožilcev, naj primere podkupovanja tujih javnih uslužbencev obravnavajo prednostno. Prepričani pa so, da bi bilo treba na tem področju narediti več.

Vlado so zato pozvali, naj začne izvajati konkretne ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovit pravni okvir za izvajanje določil konvencije in njeno izvajanje v praksi. Med drugim so jo pozvali, naj osveži resolucijo o preprečevanju korupcije iz leta 2004, zagotovi celosten sistem zaščite prijaviteljev korupcije, okrepi Komisijo za preprečevanje korupcije, ko gre za vzpostavljanje popolne statistike primerov tujega podkupovanja, zagotovi dodatne preventivne programe ozaveščanja tako v javnem kot v zasebnem sektorju ter uvede strožje računovodske in revizorske standarde.