c S

Cekuta mora v zapor

06.09.2018 09:53 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo Jureta Cekute na poziv Okrožnega sodišča v Ljubljani na prestajanje zaporne kazni. To pomeni, da bo moral Cekuta v zapor praktično takoj, ko bo prevzel poziv, je za STA povedal njegov odvetnik Janko Jerman in dodal, da so pravna sredstva izčrpana.

Ali je Cekuta že prevzel poziv, njegov odvetnik ne ve, pravi pa, da se bo to zgodilo prej ali slej, saj se temu ni mogoče izogniti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je poziv na prestajanje zaporne kazni za Cekuto, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, izdalo potem, ko je zavrnilo vse Cekutine pritožbe in pritrdilo mnenju zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za v zapor. Njegova obramba se je pritožila na višje sodišče, ki pa je zdaj njegovo pritožbo zavrnilo. Da je višje sodišče sprejelo odločitev, so za STA potrdili tudi na okrožnem sodišču, vendar vsebine, dokler ne bo vročena vsem strankam postopka, ne želijo razkrivati.

Jerman sicer izpostavlja, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem. Prepričan je, da mu na Dobu, kamor mora Cekuta v zapor, ne morejo v vsakem trenutku zagotoviti primerne zdravstvene oskrbe. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, meni nasprotno, namreč da mu na Dobu ustrezno zdravstveno oskrbo lahko zagotovijo, tudi če bi potreboval pogoste zdravstvene obravnave.

Cekuta je bil obsojen, ker naj bi Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. Obsojen je bil tudi Zupan, ki pa je medtem svojo kazen že prestal.