c S
Obtoženi dvojnega umora na Krasu na obvezno psihiatrično zdravljenje 05.09.2018 16:20 Koper, 05. septembra (STA) - Sodni senat koprskega okrožnega sodišča je za 36-letnega Kraševca, obtoženega dvojnega umora marca lani, odredilo obvezno psihiatrično zdravljenje iz razloga neprištevnosti, je potrdil zagovornik obtoženega Gorazd Gabrič. Kot je poudaril, so uspeli dokazati, da je bil njegov varovanec neprišteven, vendar bi bilo treba nekatere stvari še razčistiti.

Tako je obramba na sodišču uspela obrazložiti in dokazati to, za kar so se borili, torej da je 36-letnik neprišteven, je za STA povedal Gabrič.

Gabrič sicer meni, da so ostale določene zadeve, ki bi še morale biti razčiščene, zato se bo, kot je napovedal, o morebitni pritožbi odločil po prejemu in preučitvi zapisnika.

Dvojni umor se je v vasi Lukovec pri Štanjelu zgodil marca lani, ko je tedaj 35-letnik z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

V današnjem nadaljevanju glavne obravnave, ki je potekal ob odsotnosti obtoženca, je kot priča najprej nastopila nekdanja partnerka Kraševca. Obramba je sicer zaradi razkritja podatkov o obtoženčevem zasebnem življenju predlagala izključitev javnosti, kar pa je sodni senat pod predsedstvom sodnice Barbare Franca zavrnil.

Franca je tako najprej prebrala zapisnik izpovedbe priče iz lanskega aprila, iz katerega izhaja, da sta z obtoženim bila par približno osem let, neko obdobje pa sta tudi živela skupaj. Obtoženi je bil po njenih besedah zelo ljubezniv in nikomur ni storil nič žalega, po smrti prijatelja pa se je spremenil. Začel je brati knjige z versko vsebino, nazadnje je dobil občutek, da mu nekdo vedno sledi oz. ga zasleduje in opazuje.

Kasneje je zveza razpadla, bivša partnerka pa je opisala, da obtoženec, ko je še zadnjič prišel na njen dom in vzel svoje stvari, ni kazal nobenih čustev. "Takšnega ga nisem več poznala," je dejala. Pri tem je sklepala, da je sprememba njegovega odnosa bila tudi posledica branja omenjenih verskih vsebin.

Sicer pa obtoženi ni bil nikoli grob ali nasilen do nje ali do drugih, niti ni gojil kakšnih zamer do umorjenih brata in babice, zato jo je umor tudi šokiral.

Senat je prebral tudi izpovedbo policista, ki je med prvimi prišel na kraj tragedije. Kot je izpovedal, je Kraševec ob prihodu patrulje stal pred vhodnimi vrati in jim sam dejal, da je ubil babico in brata. Obtoženi je bil ves čas policijskega postopka povsem miren. "Nisem še doživel tako hladnokrvnega odziva," je po zapisniku izjavil policist.

Med dokazi so na današnjem naroku prebrali tudi izvedensko mnenje inštituta za sodno medicino, iz katerega izhaja, da je babica umrla zaradi poškodbe glave, smrt pa je nastopila v nekaj minutah. Sama poškodba je bila posledica topega udarca z neopredeljenim težjim predmetom. Nasilna je bila tudi smrt brata obtoženca, pri čemer pa je po izvedenskem mnenju neposredni razlog smrti glede na ugotovljene poškodbe težje opredeljiv.