c S
Začenja se zbiranje podpisov podpore za kandidate na lokalnih volitvah 03.09.2018 13:17 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Z današnjim dnevom začenjajo teči roki za izvedbo volilnih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra. Na njih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Od danes pa lahko na upravnih enotah že overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam.

Kandidata za člana občinskega sveta oz. listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000.

Za vložitev kandidature za župana se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju. Tako skupinam volivk in volivcev kot strankam se bo čas za vložitev kandidatur iztekel 18. oktobra.

Ministrstvo za notranje zadeve je danes na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oz. volilni enoti. Skupaj jih je v Sloveniji 1.703.712. Občinske volilne komisije pa bodo javno objavile potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.