c S

Ženski zapor na Igu predvidoma razširjen in prenovljen leta 2022

03.09.2018 07:27 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Gradbena dela za obnovo in dograditev ženskega zapora na Igu bodo predvidoma stekla leta 2020, medtem ko se zaključek naložbe, vredne okoli 45 milijonov evrov, pričakuje v letu 2022, so za STA pojasnili na ministrstvu za pravosodje. S širitvijo zapora se bodo kapacitete edinega ženskega zapora v Sloveniji povečale za 37 oseb.

Občinski svetniki na Igu so namreč julija dali zeleno luč za spremembe občinskega prostorskega načrta, po katerih bodo lahko razširili zapor na Igu. V zameno bo država občini odstopila zemljišče, kjer bodo izgradili dom starejših.

Prenova ženskega zapora, ki je umeščen v gradu, bo zajemala rekonstrukcijo in dozidavo gradu, gradnjo novih objektov in pripadajočo zunanjo, prometno in komunalno energetsko ureditev, je razvidno iz obrazložitve sprememb občinskega prostorskega načrta, objavljene na spletni strani občine Ig.

Sprva so sicer na ministrstvu za pravosodje predvidevali, da bo širitev zapora, kjer se kot v mnogih drugih zaporih v državi soočajo s prostorsko stisko, končana v letu 2020. A glede na veliko zamudo pri sprejemu spremembe prostorskega akta se je časovnica izdelave projektne dokumentacije podaljšala in s tem tudi premaknila izvedba gradbenih del, so pojasnili za STA. Tako se po novem pričetek del pričakuje v letu 2020, zaključek pa dve leti pozneje.

Trenutno je zmogljivost zapora na Igu 103 zaprte osebe, po širitvi zapora pa bo kapaciteta zapora povečana na 140 oseb. Projekt obnove ostaja, kot je bil planiran, investicija pa je ocenjena na okoli 45 milijonov evrov.

Ministrstvo za pravosodje je kot investitor trenutno v fazi pridobivanja projektnih pogojev kot podlage za začetek izdelave idejnega projekta. K pridobivanju projektnih pogojev pa je bilo mogoče pristopiti po sprejetju sprememb prostorskega akta občine Ig.