c S

Inštitut Libertas opozarja na čezmerno državno regulacijo

02.08.2018 13:10 Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Številni Slovenci menijo, da je v državi preveč zakonske regulacije, ki prizadene tako svobodo odločanja odraslih kot tudi gospodarstvo, opozarja Inštitut Libertas. Pri tem se sklicuje na junija opravljeno raziskavo Mediane. Kot so v inštitutu poudarili na današnji novinarski konferenci, bi morali to imeti v mislih tudi pri oblikovanju koalicije.

Kot kaže raziskava, ki jo je na reprezentativnem vzorcu 1004 oseb v starosti med 18 in 75 let za inštitut izvedla Mediana, 54 odstotkov prebivalcev Slovenije meni, da je v Sloveniji preveč zakonske regulacije. Kot najmanj potrebne so navedli glasbene kvote na radijskih programih.

Več kot 60 odstotkov jih meni, da bi morali imeti odrasli Slovenci svobodo, da kupijo in uporabljajo, kar želijo. Kot je poudaril predsednik inštituta Anže Šarabon, se večina vprašanih sicer strinja z regulacijo na področjih, ki se nanašajo na varnost. "Tipičen primer je prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, ki se večini vprašanih zdi smiselna," je pojasnil.

V inštitutu so se pri vprašanjih osredotočili predvsem na načrtovano uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov. Kot so ugotovili, zna samo 27 odstotkov vprašanih konkretno pojasniti, za kakšen ukrep gre.

Dve tretjini vprašanih menita, da je enotna embalaža nepotrebna, 76 odstotkov pa jih meni, da ta ukrep ne bo pripomogel k zmanjšanju kajenja. Kot ugotavlja inštitut, javnost kot precej boljši ukrep za zmanjšanje kajenja navaja izobraževanje.

Skoraj 80 odstotkov jih meni tudi, da je varovanje blagovnih znamk ključnega pomena za potrošnike, saj jim daje informacije in pomaga razlikovati med izdelki.

Na inštitutu po besedah njegovega strokovnega direktorja Roka Novaka ocenjujejo, da ministrstvo za zdravje ukrepe, kot je enotna embalaža, sprejema zato, da bi prikrilo dejanske težave. "Ukvarja se z ukrepi, kot je obdavčitev sladkih pijač, premalo pa se ukvarja s problematikami, kot so čakalne dobe in pediatrična klinika, čeprav te državljanom predstavljajo bistveno večje težave," je ocenil.

Inštitut Libertas se po lastnih navedbah ukvarja s promocijo odprtega in kritičnega diskurza ter prek javne razprave v Sloveniji pomaga "njenim mladim profesionalcem tlakovati pot k več svobode in blaginje".