c S

Povzročitelj prometne nesreče na Ižanki predlaga obnovo kazenskega postopka

31.07.2018 09:17 Ljubljana, 31. julija (STA) - Samo Tadin, ki se je julija 2015 na Ižanski cesti namerno zaletel v policijsko vozilo na nujni vožnji in v zaporu na Dobu prestaja zaporno kazen, je na ljubljansko okrožno sodišče vložil predlog za obnovo kazenskega postopka. Tadin sedaj trdi, da je z nesrečo skušal storiti samomor. O obnovi postopka bo odločal senat sodišča.

Okrožno sodišče v Ljubljani je sicer Tadinu februarja 2016 dosodilo 30 let zapora. Za umor policista mu je dosodilo 25 let zapora, za poskus umora drugega policista pa 15 let zapora, nato pa izreklo enotno kazen 30 let zapora, kar je tudi najvišja možna kazen v tem primeru. Kot danes poroča časnik Večer, je Tadin po dveh letih vložil predlog za obnovo postopka, ker meni, da so nastopile nove okoliščine oziroma dejstva, ki ob sojenju niso bila znana na sodišču, nedvomno pa bi vplivala na izrek kazenske sankcije.

Tadin namreč trdi, da v času, ko je povzročil prometno nesrečo, ni bil povsem pri sebi. Dejal je, da je bil takrat zelo depresiven zaradi ločitve od žene in zato, ker je izgubil svoj dom. Pojasnjuje, da je z nesrečo pravzaprav skušal storiti samomor. Slednje je po sodbi marca 2016 potrdila tudi psihiatrinja, ki je v svoje izvide zapisala, da je pri Tadinu zaznati globoko depresijo s samomorilno ogroženostjo. Zato obramba sedaj meni, da se utemeljeno poraja vprašanje, ali je bil Tadin v času storitve kaznivega dejanja sploh prišteven ter želijo obnoviti postopek, še piše Večer.

Julija 2015 je namreč Tadin poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa je bil lažje poškodovan. Po mnenju tožilstva je bil motiv za dejanje maščevanje za večkratno posredovanje policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico.

Slednjemu je pritrdila tudi sodnica, ki je napad na policista označila kot strašno in zavržno dejanje. Sodnice pri tem ni omajalo niti priznanje krivde, po njeni oceni pa dejanja tudi ni resnično obžaloval.