c S

Alpe Adria Green z ustavno pritožbo na novelo zakona o TNP

31.07.2018 09:12 Ljubljana, 31. julija (STA) - Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je vložila ustavno pritožbo na novelo > Zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP), ki je v veljavi od lanskega oktobra. Kot so sporočili iz organizacije, nikoli niso bili proti športu in rekreaciji državljanov, so pa proti nelegalnim gradnjam in uničevanju narave, še posebej na zaščitenih območjih.

V Alpe Adria Green so prepričani, da je ministrstvo za okolje in prostor osnutek novele zakona spisalo za ciljno javnost že v sklopu predvolilnega boja. Novela zakona sicer omogoča sanacijo vodnega zbiralnika na Pokljuki in olajšale razvoj smučišča na Voglu.

"Poudarjamo, da nikoli nismo bili proti športu in rekreaciji državljanov, smo pa proti nelegalnim gradnjam in uničevanju narave še posebno na zaščitenih področjih," so izpostavili v organizaciji in kot primer dobre prakse na tem področju navedli izgradnjo Nordijskega centra Planica, kjer so zgradili sodoben center izven meja TNP, tudi z vodnim zbiralnikom.

V organizaciji ocenjujejo, da investitor vodni zbiralnik nezakonito uporablja že nekaj let za zbiranje vode za zasneževanje tekaških prog. To umetno zasneževanje pa predstavlja veliko grožnjo naravi v TNP. Novela zakona po njihovem omogoča ne le nadaljnje zasneževanje in uničevanje rastlin, temveč se bosta povečala tudi število obiskovalcev in motorni promet, kar bo imelo škodljiv vpliv na biodiverziteto.

Po njihovih navedbah je ministrstvo mimo javnosti in zbiranja javnih pripomb na osnutek novele zakona tudi grobo kršilo slovensko zakonodajo, zakonodajo EU in mednarodno ratificirane pogodbe ter sporazume, ko je brez javnosti sprejelo ta dokument s takojšnjo veljavo.