c S

Lani na državnem odvetništvu beležili več kot petodstotno rast števila rešenih zadev

26.07.2018 15:48 Ljubljana, 26. julija (STA) - Vlada se je danes seznanila z letnim poročilom o delu državnega odvetništva za leto 2017. Po podatkih iz poročila je trend gibanja zadev podoben kot v letu poprej, se je pa za 5,6 odstotka povečalo število rešenih zadev, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Po novem zakonu o državnem odvetništvu letno poročilo namreč obravnava vlada, prikazuje pa poslovanje in delo državnega odvetništva v letu 2017 ter vzpostavlja primerjavo s preteklim letom oziroma preteklim petletnim obdobjem, so sporočili po seji vlade.

Iz poročila, ki so ga pripravili na podlagi letnih poročil sedeža v Ljubljani in zunanjih oddelkov, je razvidno, da je pripad novih zadev v letu 2017 znašal 38.067, kar je za 2,5 odstotka manj kot v letu 2016. Državno odvetništvo pa je imelo v delu skupaj za 2,6 odstotka zadev več kot v letu 2016.

Največji pripad zadev je ponovno na področju upravnih zadev, ki jih je skupaj 12.756, kar je za 2,5 odstotka več kot leta 2016. Občutno povečan pripad pa je zaznati tudi na delovnopravnem področju, kar je zlasti posledica večjega števila vloženih novih tožb z istovrstnimi zahtevki oz. množičnih tožb, ki so jih vložili pripadniki Slovenske vojske. Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da gre za plačila za neizkoriščeni dan tedenskega počitka in plačila zaradi presežnih ur dela.