c S

Tonin na pobudo TI Slovenia ponovno za pripravo predloga poslanskega etičnega kodeksa

25.07.2018 07:40 Ljubljana, 25. julija (STA) - Predsednik DZ Matej Tonin bo poslanske skupine ponovno pozval k oblikovanju delovne skupine za pripravo predloga etičnega kodeksa poslank in poslancev, so za STA potrdili v njegovem kabinetu. Večina poslanskih skupin namreč po ugotovitvah Transparency International (TI) Slovenia podpira nadaljevanje aktivnosti za sprejem kodeksa.

Pobudo za oblikovanje delovne skupine je Tonin vodjem poslanskih skupin posredoval že v začetku meseca, vendar pa ta ni bila deležna večinske podpore. O tem je predsednik DZ obvestil tudi omenjeno organizacijo.

V TI Slovenia so zato na poslanske skupine naslovili javno pismo, v katerem so poudarili pomen in prednosti takšnega mehanizma. Pozvali so jih, naj se opredelijo glede sprejetja kodeksa.

Odzivi poslanskih skupin po ugotovitvah TI Slovenija kažejo, da šest poslanskih skupin SDS, LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS podpira nadaljevanje razprave za sprejem etičnega kodeksa, nekatere poslanske skupine pa sprejetje kodeksa tudi neposredno podpirajo. Zato so v TI Slovenia danes s pismom pozvali Tonina, naj nadaljuje korake v smeri sprejema kodeksa.

V kabinetu predsednika DZ so za STA potrdili, da je Tonin pismo prejel. "Predvsem ga veseli, da so poslanske skupine očitno opravile dodaten razmislek in sedaj sprejemajo predlog predsednika DZ, sicer podan v začetku meseca, o pričetku postopka za sprejetje etičnega kodeksa," so zapisali. Tonin bo zdaj podal še dodatno pobudo, in sicer za oblikovanje delovne skupine za pripravo predloga etičnega kodeksa, saj očitno interes zanj obstaja, so še pojansili v DZ.