c S

Jelinčič je zagotovil sodelovanje s pristojnimi organi

03.07.2018 07:34 Ljubljana, 02. julija (STA) - Predsednik DZ Matej Tonin je po tem, ko je Svet Evrope 14 nekdanjim članom Parlamentarne skupščine SE, med njimi poslancu SNS Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, doživljenjsko prepovedal vstop v prostore SE zaradi vpletenosti v korupcijski škandal, z Jelinčičem opravil pogovor. Poslanec mu je zagotovil sodelovanje s pristojnimi organi, je zapisal Tonin.

"V primeru odločitev in zaključkov pristojnih državnih organov, predvsem organov pregona, bo DZ skladno s svojimi pristojnostmi ustrezno ukrepal," je zagotovil Tonin v sporočilu za javnost.

V DZ za pripravo odgovora na poročilo neodvisnega preiskovalnega telesa glede namigov o korupciji v vrstah Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (SE), zaradi katerega so Jelinčiču doživljenjsko prepovedali vstop v prostore SE, pričakujejo predvsem odziv vrhovnega državnega tožilstva in policije. Načrtujejo, da bodo odgovor poslali v SE do konca leta.

Vlada je DZ že obvestila, da je pristojnim ministrstvom 14. junija naložila, da preučijo poročilo neodvisnega preiskovalnega telesa in do 3. decembra pripravijo nanj ustrezen odgovor z vidika svojih pristojnosti, ki ga bo nato posredovala DZ.

DZ je bil konec aprila obveščen, da je neodvisno telo z delom zaključilo. Takratni predsednik DZ Milan Brglez je 15. maja o tem obvestil vlado, pristojna ministrstva, policijo, vrhovno državno tožilstvo in Komisijo za preprečevanje korupcije. Navedene organe so naknadno obvestili tudi o odločitvi odbora za poslovnik in imunitete Parlamentarne skupščine SE, da se Jelinčiču prepove vstop v prostore SE, je še zapisal Tonin.

Neodvisna preiskava je ugotovila, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki je bilo vpleteno v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora Parlamentarne skupščine SE za pravila in postopke, niti ni podal nikakršnih komentarjev.

Odbor je zato ugotovil, da je resno kršil etična pravila Parlamentarne skupščine SE, in odločil, da do konca življenja ne sme vstopiti v prostore SE in Parlamentarne skupščine SE.

Protikorupcijska komisija, ki je pred leti že preverjala Jelinčičevo premoženjsko stanje, pa je na spletni strani napovedala, da bo poslanca pozvala k pojasnilu glede omenjenih 25.000 evrov.