c S

Jelinčič med 14 bivšimi člani PS SE, ki so do konca življenja izključeni iz Sveta Evrope

29.06.2018 10:41 Strasbourg, 29. junija (STA) - Svet Evrope je v četrtek do konca življenja izključil 14 nekdanjih članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) zaradi vpletenosti v obsežen korupcijski škandal v korist Azerbajdžana. Med njimi je tudi slovenski politik in novoizvoljeni poslanec, vodja SNS Zmago Jelinčič.

Parlamentarna skupščina SE je na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa ugotovila, da je 14 bivših poslancev kršilo pravila ravnanja skupščine.

Odbor PS SE za pravila in postopke je odločil, da se jim "do konca življenja prepove pravica do vstopa v Svet Evrope in PS SE" in da ne smejo sodelovati v nobeni dejavnosti Sveta Evrope, piše v resoluciji, ki so jo v četrtek sprejeli na poletnem zasedanju PS SE, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev je skupščina sprejela na podlagi sklepov komisije, ki so jo oblikovali po obtožbah o korupciji, ki jih je razkrila nemška nevladna organizacija ESI.

Med nekdanjimi člani PS SE, poslanci v svojih domovinah, ki jim je do konca življenja prepovedano delovanje v SE, je tudi predsednik SNS, novoizvoljeni poslanec Zmago Jelinčič.

Kot je navedeno v odločitvi omenjenega odbora PS SE, objavljenega na spletni strani SE, je bilo v neodvisni preiskavi ugotovljeno, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki so bilo vpleteno v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora in ni podal nikakršnih komentarjev.

Zato je odbor ugotovil, da je resno kršil etična pravila PS SE in odločil, da do konca življenja ne sme vstopiti v prostore SE in PS SE.

Med izključenimi bivšimi člani PS SE so tudi Belgijci Alain Destexhe, Agustin Conde in Stef Goris, Italijan Luca Volonte, trije Azerbajdžanci, Finec, Norvežan, Šved, Poljak, nemška poslanka Karin Strenz (CDU) in bivši nemški poslanec Eduard Lintner (CSU), navaja AFP.

Škandal, ki so ga nekateri mediji poimenovali "kaviargate", sega v januar 2013. Člani in nekdanji člani PS SE so osumljeni, da jih je azerbajdžanska vlada podkupila, da so glasovali proti poročilu, ki je bilo zelo kritično do razmer političnih zapornikov v Azerbajdžanu. Poročilo je bilo na glasovanju zavrnjeno.

Določeni člani PS SE so v zameno za glasovanje, kot se je izvedelo iz vira blizu SE, dobili kaviar, preproge ali plačane nočitve v luksuznih hotelih.

Predsednik PS SE Pedro Agramunt, ki je bil prav tako vpleten v "korupcijske aktivnosti" v povezavi z Azerbajdžanom, sporno pa je bilo tudi njegovo srečanje s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, je na koncu oktobra lani odstopil.

PS SE, ki šteje 324 poslancev iz 47 držav članic Sveta Evrope, med katerimi je tudi 28 članic EU, se od ponedeljka v Strasbourgu sestaja na poletnem zasedanju.