c S

Skupna evropska pravila o dronih dokončno potrjena

27.06.2018 13:25 Strasbourg, 27. junija (STA) - Ministri držav Evropske unije, pristojni za promet, so v torek dokončno potrdili nova skupna evropska pravila glede uporabe brezpilotnih letalnikov in njihovega upravljanja. Uredbo, ki jo je že sredi meseca potrdil tudi Evropski parlament, bodo predvidoma do konca julija objavili v uradnem listu, 20 dni po objavi pa bo začela veljati.

Kot so ob tem zapisali na spletni strani Sveta EU, uredba uvaja sorazmerna in na tveganju temelječa pravila, ki bodo letalskemu sektorju EU omogočila rast in ga naredila bolj konkurenčnega. Spodbudila bodo tudi inovacije.

"Ta pravila bodo zagotovila, da letenje ostaja varno, četudi je naše nebo vse bolj polno," je ob tem povedal bolgarski minister za promet Ivajlo Moskovski, ki trenutno predseduje svetu ministrov za promet.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je na Twitterju nova pravila označila za "moderna in fleksibilna". Dodala je, da prinašajo več učinkovitosti ter manj stroškov in administracije za podjetja in posameznike. "EU lahko globalno vodi samo s pravili, ki ustrezajo namenu," je poudarila.

Nova pravila predvidevajo takšno konstrukcijo in oblikovanje dronov, ki bosta omogočala njihovo varno upravljanje. Glede na težo dronov lahko pravila v skladu z oceno tveganja predpišejo tudi dodatno opremo, kot so sistemi za avtomatsko pristajanje ali sistemi za izogibanje trčenju v zraku.

V skladu z uredbo bodo morali operaterji poznati vsa pravila, ki veljajo zanje, in biti sposobni varno upravljati drone brez ogrožanja ljudi in ostalih uporabnikov zračnega prostora. Operaterji bodo morali za upravljanje določenih kategorij naprav opraviti predhodno usposabljanje. Za lažje preiskave morebitnih nesreč bodo morali biti operaterji in droni registrirani v nacionalnih registrih, izjema bodo le najmanjši droni.

Evropska komisija bo morala tudi pripraviti predloge o najvišji še dovoljeni višini leta in oddaljenosti od operaterja ter o tem, za katere letalske operacije in tipe letalnikov bodo morali operaterji pridobiti dodatna dovoljenja zaradi morebitnega večjega tveganja.

Pravila za drone, lažje od 150 kilogramov, so bila doslej v pristojnosti nacionalnih organov, zato za njihove proizvajalce in uporabnike po EU veljajo različne zahteve glede varnostne in druge usposobljenosti operaterjev ter opreme naprav. Različna pravila pa pomenijo večja tveganja.

Nova uredba posodablja tudi evropska varnostna pravila v civilnem letalstvu. Spremembe poleg tega spodbujajo sodelovanje med Evropsko agencijo za varnost v letalstvu in nacionalnimi organi pri ocenjevanju tveganj poletov nad konfliktnimi območji. Komisiji nalagajo, da pripravi tehnične standarde za prenos podatkov s črnih skrinjic v realnem času, da bi pospešili odziv v sili, ko je letalo v stiski.

Uredbo morata zdaj Svet EU in Evropski parlament samo še podpisati, do konca julija pa bo objavljena tudi v uradnem listu EU. Veljati bo začela 20 dni po objavi.