c S

EU po zaslišanju Poljske zaradi kršitev vladavine prava pričakuje nadaljevanje dialoga

27.06.2018 07:30 Bruselj/Luxembourg, 26. junija (STA) - EU po današnjem zaslišanju Poljske v okviru 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru zaradi sistemskih kršitev evropskih vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic, pričakuje nadaljevanje dialoga. Odločitev pričakovano še ni. Članice bodo o nadaljnjih korakih odločile na naslednjem sestanku.

Današnje zaslišanje Poljske je bilo zgodovinsko, saj se je unija sploh prvič odločila za ta korak v okviru 7. člena, ki se zaradi skrajne možnosti odvzema glasovalnih pravic imenuje tudi "jedrska bomba".

Vendar pa je to zgolj krepitev pritiska na Poljsko. Grožnja z odvzemom glasovalnih pravic se zdi namreč trenutno neizvedljiva, saj je Madžarska vnaprej napovedala veto, pa tudi več drugih članic je zadržanih.

Sklep današnjega zaslišanja sicer je, da bodo članice odgovore ocenile na prihodnjem zasedanju, ko bodo tudi odločile o nadaljnjih korakih, je povedala bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharijeva.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans pa je svoje vtise strnil s citatom bivšega ameriškega predsednika Ronalda Reagana: "Poljska ni Vzhod ali Zahod. Poljska je v središču evropske civilizacije. Silno je prispevala k tej civilizaciji. Danes to počne s tem, da je veličastno nespravljiva z zatiranjem."

Poljska po Timmermansovih besedah mora igrati svojo zgodovinsko vlogo v EU, za kar pa je treba odpraviti grožnjo sistemskih kršitev vladavine prava. Ni nujno, da se o vsem strinjamo, a grožnje sistemskih kršitev ne sme biti, je opozoril.

Timmermans je tudi povedal, da Poljska danes ni nakazala nobene nove spremembe, ter izpostavil pripravljenost in razpoložljivost za nadaljnji dialog.

Slovenija v razpravi o Poljski običajno izraža podporo ukrepom za zagotovitev spoštovanja vladavine prava, ki je eden temeljev unije. Ob tem podpira vlogo, ki jo ima po pogodbi Evropska komisija, in izraža upanje, da bo komisija obravnavala vse členice enakopravno.