c S

Odbor EP za sprožitev 7. člena pogodbe EU proti Madžarski

26.06.2018 07:45 Bruselj, 25. junija (STA) - Odbor Evropskega parlamenta je danes podprl sprožitev 7. člena pogodbe EU proti Madžarski. Ta člen v skrajnem primeru zaradi kršenja evropskih vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici. Če bo ukrep dobil podporo tudi na plenarnem zasedanju parlamenta, bodo morale zadevo obravnavati tudi članice.

Odbor za državljanske svoboščine ugotavlja jasna tveganja resnih kršitev evropskih vrednot na Madžarskem, na primer spodkopavanje vladavine prava, demokracije in temeljnih pravic, ki sprožajo vprašanja o neodvisnosti sodstva, svobodi izražanja in medijev ter obravnavi migrantov in prosilcev za azil, so ob novici o "zgodovinskem glasovanju" poudarili v skupini evropskih liberalcev (Alde).

Vodja liberalcev Guy Verhofstadt ob tem znova izpostavlja sokrivdo najvplivnejše skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki da s premehko držo do člana družine, madžarskega premierja Viktorja Orbana, prispeva k spodkopavanju vrednot. Ob tem poziva vse evropske poslance, naj ravnajo odgovorno in pomagajo ustaviti Fidezs pred uničenjem madžarske demokracije.

Za sprožitev postopkov v okviru 7. člena je glasovalo 37 članov odbora, 19 pa jih je bilo proti. Ukrep med drugimi podpirajo socialdemokrati, liberalci in Zeleni v Evropskem parlamentu. V EPP, ki je glede Orbana razdeljena, pa bodo o tem glasovali po lastni izbiri, zato se zagovorniki te poteze nadejajo podpore tudi na plenarnem zasedanju parlamenta.

Evropska komisija, varuhinja pogodb EU, je uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba", prvič predlagala decembra lani v primeru Poljske zaradi spornih pravosodnih reform vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega.

Ta proces, ki se odvija po polžje počasi, se v torek nadaljuje z zaslišanjem Poljske na zasedanju ministrov EU za evropske zadeve v Luksemburgu. Unija s temi koraki sicer krepi pritisk na Varšavo, a dejstvo je, da ni zahtevanega soglasja za ukrepanje proti državi z odvzemom glasovalnih pravic. Poljsko namreč že vseskozi podpira Madžarska, pa tudi več drugih članic je zadržanih.

Madžarski so v uniji po mnenju številnih poznavalcev bruseljske scene doslej prizanesli, ker je Orban - za razliko od poljskega vodstva - član najmočnejše evropske politične družine, desnosredinske EPP. Današnje glasovanje prinaša priložnost za ukrepanje tudi proti Madžarski, čeprav se je pri tem treba zavedati kompleksnosti postopka in že omenjenega dejstva, da je za odvzem glasovalnih pravic potrebno soglasje, ki se zdi v tem trenutku nedosegljivo tako v primeru Poljske kot Madžarske.