c S

Matjaž Gruden prevzel vodenje direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope

23.06.2018 17:14 Strasbourg, 23. junija (STA) - Vodenje direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope je prejšnji teden prevzel Slovenec Matjaž Gruden, dosedanji vodja direktorata za načrtovanje politik. Kot je izpostavil za STA, bo zanj na novem položaju glavni izziv povečati pozornost in podporo držav članic za področja dela direktorata, tudi v luči vzpona populizma in nacionalizma.

Področja, ki jih pokriva direktorat, so namreč po njegovem ključnega pomena za obrambo in obstoj evropskega družbenega, pravnega, institucionalnega, političnega in varnostnega modela, ki temelji na demokraciji, spoštovanju človekovih pravic, mednarodnem pravu, povezovanju in demokratični vladavini prava.

"Dejstvo je, da demokracija ne more delovati in obstati brez ljudi, ki razumejo in verjamejo v demokracijo, človekove pravice in politične svoboščine," je poudaril Gruden.

Izobraževanje, delo z mladimi in kultura so pri tem po njegovem ključnega pomena. "V to se je v zadnjih desetletjih vlagalo bistveno premalo in to je po mojem mnenju eden od vzrokov za ponoven vzpon nacionalizma in populizma," je še ocenil.

Kot je pojasnil, direktorat za demokratično participacijo združuje vse programe Sveta Evrope za izobraževanje, kot so izobraževanje za demokratično državljanstvo, programi učenja tujih jezikov z Evropskim centrom za moderne jezike v avstrijskem Gradcu ter obsežni programi tehnične pomoči v državah članicah. Direktorat zajema tudi vsa področja dela z mladino in mladinskimi organizacijami ter programe kulture in kulturne dediščine, vključno z Evropsko mladinsko fundacijo in Evropskima centroma mladih v Budimpešti in Strasbourgu, ter področje zaščite okolja.

Poleg novih zadolžitev je Gruden obdržal tudi precej obstoječih, vključno s političnimi šolami Sveta Evrope v 22 državah Evrope in južnega Sredozemlja ter Platformo za zaščito novinarjev in svobodo medijev. Gre za kolektiv z več kot 130 sodelavci ter zelo širokim in pomembnim področjem dela. Direktorat ima tudi to posebnost, da poleg v Strasbourgu delo poteka v več enotah, od Lizbone, Luksemburga, Budimpešte do Gradca, je še pojasnil Gruden.

Navedel je še, da je na novi dolžnosti od 15. junija, njegov mandat pa bo trajal do konca prihodnjega leta z možnostjo podaljšanja. Kot je dodal, gre za spremembo od svetovalne funkcije, vezane na generalnega sekretarja, na operativno funkcijo in vodenje največjega direktorata v enem od dveh generalnih direktoratov Sveta Evrope. Nove zadolžitve po njegovih besedah predstavljajo izjemno priložnost uveljavljanja rezultatov analiz, konceptov in priporočil, ki jih je oblikoval na svoji prejšnji funkciji.