c S

Sodni svet Florjančiča in Zobca poziva k rešitvi zapleta na dostojen način

22.06.2018 14:29 Ljubljana, 22. junija (STA) - Sodni svet se je na četrtkovi seji seznanil s pisanji predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča in vrhovnega sodnika Jana Zobca v zvezi z lanskim dogodkom na glavnem vhodu v sodno stavbo. Ocenil je, da "dosedanji način komuniciranja udeležencev škodi ugledu sodstva" in jih pozval, naj zadevo rešijo na dostojen način, so sporočili za STA.

Zobec je namreč decembra lani pravosodnega policista v sodni palači na Tavčarjevi v Ljubljani obtožil, da ga je po vstopu v stavbo sodišča zadržal in grobo odvedel nazaj, ker se pri vhodu ni prepustil varnostnemu pregledu. Na dogodek se je odzval predsednik vrhovnega sodišča Florjančič in izdal odredbo, s katero je vrhovnim sodnikom dovolil vstop v sodno zgradbo brez dodatnega preverjanja tako na glavnem kot na t. i. službenem vhodu.

Nedolgo tega pa se je nato v javnosti pojavil posnetek dogajanja na vhodu sodne palače. V odzivu na posnetek je Florjančič ocenil, da ta kaže, da se dogodek ni odvil tako, kot ga je javnosti predstavil Zobec. Zapisal je, da bi zato od Zobca pričakoval opravičilo pravosodnemu policistu ali instituciji, v kateri je zaposlen.

Na slednje se je odzval Zobec. Florjančičeve navedbe je označil kot zelo hude javne obtožbe na njegov račun. Od Florjančiča je zahteval javno natančno pojasnilo o zatrjevanih neskladij med njegovimi izjavami in tistim, kar prikazuje posnetek. Izrazil je tudi prepričanje, da gre za poskus njegove osebne diskvalifikacije, ki je posledica tega, da se bori za izboljšanje delovanja pravne države.