c S

Do dovoljenja za prebivanje in delo tujcev odslej tudi prek portala Spot

14.06.2018 07:32 Ljubljana, 13. junija (STA) - Podjetja lahko elektronske vloge za enotno dovoljenje za prebivanje in delo tujcev odslej oddajo tudi prek portala e-Vem oz. portala Spot, katerega del postaja e-Vem. To bo po ocenah ministrstva za javno upravo prihranilo čas in denar tako vlagateljem kot upravnim enotam.

Kot so poudarili na ministrstvu, je novost del vladnih rešitev za odpravo administrativnih ovir na področju zaposlovanja tujcev. "Aktivnosti so še posebej usmerjene v zagotavljanje pogojev za hitrejše in manj zapleteno zaposlovanje državljanov tretjih držav, ki imajo specifična znanja in jih čaka zaposlitev pri vnaprej znanem delodajalcu, kot so na primer visoko tehnološka podjetja," so zapisali.

V elektronski obliki je prek portala mogoče vlagati prošnje za izdajo in podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo ter prošnje za izdajo in podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi opravljanja dela na področju raziskav in visokega šolstva.

Prošnje lahko v elektronski obliki vlagajo gospodarske družbe, samostojni podjetniki, raziskovalne organizacije in visokošolski zavodi, ki skladno z zakonom o tujcih ne potrebujejo pooblastila tujca. Ne morejo pa prošenj vlagati tujci sami. Vlagatelji bodo lahko prek portala spremljali tudi status oddane prošnje.

Storitev so razvili v okviru vladnega akcijskega načrta Slovenija - dežela zagonskih podjetij ter projekta eBDP, ki zajema digitalizacijo postopkov, vezanih na zaposlovanje tujcev, in pripravo elektronske vloge za pridobitev biometričnega dovoljenja za prebivanje in delo.

Za izvedbo projekta je vlada imenovala delovno skupino predstavnikov ministrstev, zavoda za zaposlovanje in upravnih enot.