c S

Izidi volitev danes tudi uradni

14.06.2018 07:43 Ljubljana, 14. junija (STA) - Izidi predčasnih državnozborskih volitev bodo danes tudi uradni, saj bo Državna volilna komisija na današnji seji sprejela poročilo o izidu volitev. V petek ga bo predala predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo nato sklical ustanovno sejo državnega zbora.

Končne izide parlamentarnih volitev, ki so bile 3. junija, je DVK objavila v torek, ko so glasovnicam prišteli še izide glasovanja po pošti iz tujine. Izidi volitev kažejo, da se je v DZ uvrstilo devet strank, relativna zmagovalka volitev je SDS. Na volišča je prišlo 52,64 odstotka volilnih upravičencev.

Za SDS je glasovalo slabih 25 odstotkov volivcev in jo bo v DZ zastopalo 25 poslancev. LMŠ, ki jo je izbralo dobrih 12 odstotkov tistih, ki so glasovali, bo zastopalo 13 poslancev, SD in SMC pa sta s po slabimi desetimi odstotki dobili po 10 sedežev v DZ. Sledita Levica z devetimi poslanci oz. dobrimi devetimi odstotki in NSi s sedmimi poslanci oz. dobrimi sedmimi odstotki.

Približno petodstotno podporo sta dobili Stranka Alenke Bratušek in DeSUS, ki bosta imeli v DZ vsaka po pet poslancev. V DZ se je znova uvrstila SNS, ki je prepričala dobre štiri odstotke volivcev in bo imela štiri poslance.

DVK bo poročilo o izidu volitev v petek predala Pahorju, ki bo nato podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora. Ta bo predvidoma 22. junija, na njej pa bodo poslanci izvolili novega predsednika DZ. Kdo bo kandidat za to funkcijo, še ni znano, saj še niso določena koalicijska razmerja.

Po ustanovni seji mora Pahor v 30 dneh predlagati mandatarja za sestavo vlade. Pahor je napovedal, da bo mandat poveril zmagovalki volitev SDS oz. njenemu predsedniku Janezu Janši. A sta se ob tem dogovorila, da Janša mandata ne bo sprejel, če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina. Za sestavo koalicije si namreč prizadeva tudi predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec.