c S

Z evidenco študentskega in dijaškega dela do boljšega položaja mladih na trgu dela

13.06.2018 13:38 Ljubljana, 13. junija (STA) - S sklenitvijo pogodbe med ministrstvom za delo in Študentsko organizacijo Slovenije se je začelo vzpostavljanje informacijskega sistema za beleženje kompetenc in spretnosti, ki jih študenti in dijaki pridobijo z občasnim in začasnim delom. Po mnenju ministrstva bo takšna evidenca pripomogla k boljšemu položaju mladih na trgu dela.

Raziskave namreč potrjujejo, da so za delodajalce delovne izkušnje ključnega pomena pri izbiri kandidata za zaposlitev, so danes sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V Sloveniji mladi prve delovne izkušnje v največji meri pridobivajo v okviru začasnega in občasnega dela študentov in dijakov.

Informacijski sistem, ki ga bo ob finančni podpori ministrstva in Evropskega socialnega sklada vzpostavila Študentska organizacija Slovenije, bo omogočal povezovanje s sistemi Zavoda RS za zaposlovanje in mednarodno primerljivost pridobljenih kompetenc ter bo zagotavljal celovit pregled začasnega in občasnega dela študentov in dijakov.

Kot so zapisali na ministrstvu, bo evidenca študentskega in dijaškega dela spodbujala prenosljivost spretnosti med podjetji in sektorji, prispevala k boljšemu usklajevanju med pridobljenimi kompetencami posameznikov in zahtevami trga dela ter zagotavljala informacije za različna orodja poklicnega in kariernega usmerjanja.

Za sofinanciranje projekta je predvidenih 133.000 evrov - 80 odstotkov bo prispevala EU, ostalo Slovenija. Sredstva so namenjena za vzpostavitev informacijskega sistema, medtem ko se bo vzdrževanje sistema zagotavljalo s sredstvi iz naslova koncesijske dajatve od opravljenega začasnega in občasnega dela študentov in dijakov.

Raziskava Eurobarometer iz leta 2010, ki je bila opravljena na vzorcu 7036 podjetij, je sicer pokazala, da je kar 87 odstotkov anketiranih delodajalcev izrazilo strinjanje oziroma močno strinjanje z izjavo, da so delovne izkušnje ključnega pomena pri izbiri kandidata za zaposlitev. V Sloveniji je močno in zelo močno strinjanje izrazilo 92 odstotkov anketiranih delodajalcev.