c S

Svet za znanost se je seznanil s predlogoma raziskovalnega ter visokošolskega zakona

13.06.2018 07:00 Ljubljana, 12. junija (STA) - Svet za znanost in tehnologijo se je na zadnji seji v tej sestavi med drugim seznanil s predlogom zakona o znanstveno-raziskovalni dejavnosti in novelo zakona o visokem šolstvu. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Maja Makovec Brenčič je izrazila željo, da bi nova vlada oz. parlament čim prej sprejel oba zakona.

Predlog zakona o znanstveno-raziskovalni dejavnosti je pripravljen, a zaradi odstopa predsednika vlade Mira Cerarja, ni bilo mogoče nadaljevati postopke za njegovo sprejetje, je dejala ministrica. Poudarila je, da si "vsi skupaj" želijo, da se koraki nadaljujejo prav z namenom, da se ne le zagotovi stabilnost znanstveno-raziskovalnih dejavnostih v Sloveniji, ampak tudi njen razvoj.

"To je tudi ključno sporočilo zakona in vsi skupaj, celotna srenja, s katero smo tudi pripravljali ta zakon, ima namen, da morda še v tem letu lahko, seveda ob drugi sestavi parlamenta, zaključi ta postopek," je dejala.

Prav tako to velja za novelo zakona o visokem šolstvu, kjer so po njenih navedbah reševali dve pomembni področji, in sicer javne službe in koncesije. Dodali so tudi pogled na udejstvovanje na športnem področju na univerzitetni ravni in nekaj drugih rešitev, za katere ministrica meni, da bi tudi olajšale življenje na univerzitetni oz. visokošolski ravni.

"Prav zato si želimo, da bi tudi prihodnja vlada oz. parlament razumel dobre namere pripravljenih predlogov zakonov oz. njihovih sprememb, da na ta način omogočimo še boljše sobivanje znanstveno-raziskovalnega in visokošolskega delovanja," je dejala Makovec Brenčičeva in dodala, da bosta oba zakona sicer del primopredajnega zapisnika ob zaključku mandata in nastopu nove vlade.

V nadaljevanju se je svet seznanil tudi s financiranjem in razpisi Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) za leto 2018/2019. Kot je spomnila Meta Dobnikar z ministrstva za izobraževanje, so sredstva za financiranje temeljne znanosti od leta 2011 precej drastično padla, šele leta 2015 se je trend obrnil navzgor. Tako so se postopno sredstva, namenjena znanstveno-raziskovalni dejavnosti začela zviševati, a ne tako intenzivno, kot bi si želeli, je poudarila.

Že v tem letu so za znanstveno-raziskovalno dejavnost po njenih navedbah načrtovali za dobrih 18 milijonov evrov več sredstev glede na leto 2017. S tem je po njenih besedah omogočen začetek izvajanja nekaterih ukrepov, ki so nujni za okrepitev znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Na ministrstvu pa so ob koncu 2017 zagotovili še dodatnih 4,5 milijona evrov, v tem letu po sprejetju proračuna pa še 4,4 milijona evrov.

Pregled financiranja raziskovalne dejavnosti in program dela ARRS v tem letu je predstavil direktor agencije Jozsef Györkös. Poudaril je, da se obseg sredstev za raziskovalno dejavnost letos s 162.353.926 evri postopno približuje obsegu pred varčevalnimi ukrepi iz leta 2009 (182.345.060 evrov). Povečana sredstva bodo namenjena okrepitvi obstoječih instrumentov in izvedbi dejavnosti, je dejal in dodal, da bodo v povečanem obsegu izvedli naslednji javni razpis okoli 1. julija.