c S

Zobec terja Florjančičevo opravičilo, Sodni svet o primeru na naslednji seji

11.06.2018 07:32 Ljubljana, 08. junija (STA) - Vrhovni sodnik Jan Zobec, ki pravosodnemu policistu očita napad, je na poziv predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča k opravičilu zaradi te trditve, odzval z javnim pozivom, naj se opraviči Florjančič, saj da gre za hude obtožbe na njegov račun. Primer bo sicer na naslednji seji obravnaval Sodni svet.

Zobec je decembra lani pravosodnega policista v sodni palači na Tavčarjevi v Ljubljani obtožil, da ga je po vstopu v stavbo sodišča zadržal in grobo odvedel nazaj, ker se pri vhodu ni prepustil varnostnemu pregledu. Takrat namreč tudi vrhovnim sodnikom, tako kot ostali javnosti, vstop v sodišče preko glavnega vhoda brez dodatnega pregleda ni bil dovoljen. Na dogodek se je kmalu odzval predsednik vrhovnega sodišča Florjančič in izdal odredbo, s katero je vrhovnim sodnikom vstop v sodno zgradbo dovoljen brez dodatnega preverjanja tako na glavnem kot na t. i. službenem vhodu.

Zobca so podprli nekateri kolegi iz pravne stroke, njegovo ravnanje pa so obsodili v Sindikatu delavcev v pravosodju. Ravnanje policista je pod drobnogled vzela komisija uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in ugotovila, da je bilo zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.

V teh dneh pa se je v javnosti pojavil tudi posnetek dogajanja. Kot je v odzivu za javnost po objavi zapisal predsednik vrhovnega sodišča Florjančič, posnetek kaže, da se omenjeni dogodek ni odvil tako, kot ga je javnosti in nekaterim medijem predstavil vrhovni sodnik Zobec. "Če je s takšnim izjavljanjem prizadel pravosodnega policista ali institucijo, v kateri je ta policist zaposlen, potem bi bilo pričakovati opravičilo," je zapisal.

Na slednje pa se je danes s pismom, ki ga je prejela STA, odzval Zobec. Kot je zapisal, gre v izjavi Florjančiča za zelo hude javne obtožbe na njegov račun, "ki imajo za posledico medijski linč, podprt z dejanji delodajalca", in imajo lahko tudi pravne posledice. Od Florjančiča zato zahteva javno natančno pojasnilo o zatrjevanih neskladij med njegovimi izjavami in tistim, kar prikazuje posnetek. Še enkrat je pojasnil, da je ravnanje policista osebno doživel tako, kot ga je že javno opisal. Prepričan je tudi, da je pravi vzrok želje po njegovi osebni diskvalifikaciji ta, da se bori za izboljšanje delovanja pravne države.

S pismom sodnikom vrhovnega sodišča se je oglasila tudi vrhovna sodnica Barbara Zobec, sicer Zobčeva žena. Zapisala je, da je bila tudi sama deležna podobnega šikaniranja. Kot je zapisala, je bila 15. maja lani razpisana občna seja, nato pa še konferenca sodnikov vrhovnega sodišča, katerih glavna tema je bilo obravnavanje sodnikove svobode izražanja. Pri tem je bil po njenih navedbah Florjančič tisti, ki je zahteval, da se vrhovni sodniki opredelijo do nastopanj sodnikov v javnosti, pri čemer je kot izhodiščno gradivo služilo nekaj njenih javno izraženih stališč o določenih pravnih vprašanjih in delovanju sodstva.

Kot piše Zobčeva, je večina vrhovnih sodnikov menila, da predlagani dnevni red ni primeren ne za občno sejo ne za konferenco sodnikov. "Torej napad na Jana zaradi izražanja kritičnih misli o delovanju sodstva ni nič novega. Nov je le način, kako sodnika utišati. Nekaj se je Florjančič le naučil, da preko omejevanja svobode govora ne gre, pa je ubral drugo pot," je zapisala.

Na objavljen posnetek dogajanja med Zobcem in pravosodnim policistom se je na spletu odzval tudi pravnik Matej Avbelj, ki meni, da je Zobec dogodek, kot ga je sam doživel, opisal resnicoljubno. Zobca sta na spletu podprla tudi pravnika Jernej Letnar Černič in Andraž Teršek.