c S

Sodišče EU: Tudi istospolni zakonci državljanov EU imajo pravico do prostega prebivanja

05.06.2018 17:54 Luxembourg, 05. junija (STA) - Sodišče EU je danes razsodilo (zadeva C-673/16), da imajo tudi istospolni zakonci državljanov EU pravico do prebivanja v katerikoli državi EU, ne glede na njihovo državljanstvo. Ta pravica velja tudi v državah, ki ne priznavajo istospolnih porok, je še razsodilo sodišče.

Sodišče je razsojalo v primeru Reluja Adriana Comana, ki je romunski državljan, in Roberta Clabourna Hamiltona, državljana ZDA, ki sta štiri leta živela skupaj v ZDA in leta 2010 v Bruslju sklenila zakonsko zvezo. Decembra 2012 je par romunske organe zaprosil za posredovanje informacij o postopku in pogojih, v skladu s katerimi bi lahko R. C. Hamilton kot družinski član R. A. Comana pridobil pravico do zakonitega prebivanja v Romuniji za obdobje, daljše od treh mesecev.

Romunski organi so v odgovoru oba obvestili, da ima Hamilton lahko le trimesečno pravico do prebivanja, zlasti zato, ker ga v Romuniji ni mogoče šteti za zakonca državljana EU, saj Romunija ne priznava zakonskih zvez med osebami istega spola. R. A. Coman in R. C. Hamilton sta zaradi tega pri romunskemu sodišču vložila tožbo, romunsko ustavno sodišče pa se je obrnilo na sodišče EU, da razsodi, ali je Hamiltona mogoče šteti za zakonca Comana, so danes sporočili iz sodišča.

Sodišče EU je ugotovilo, da je pojem zakonec, ki v okviru direktive o izvajanju pravice do prostega gibanja označuje osebo, ki je z drugo osebo združena s sklenitvijo zakonske zveze, spolno nevtralen in torej lahko zajema tudi zakonca državljana EU, ki je istega spola.

Sodišče je vseeno pojasnilo, da status oseb, na katere se nanašajo pravila o zakonski zvezi, spada na področje, ki je v pristojnosti držav članic, in pravo EU na to pristojnost ne vpliva, zato se te države članice prosto odločijo, ali bodo osebam istega spola omogočile sklenitev zakonske zveze. Ugotovilo je tudi, da EU spoštuje nacionalno identiteto držav članic, ki je neločljivo povezana z njihovimi temeljnimi političnimi in ustavnimi strukturami.

Sodišče je tudi opozorilo, da je pravica do prostega gibanja lahko predmet omejitev, ki niso odvisne od državljanstva zadevnih oseb, če temeljijo na objektivnih preudarkih v splošnem interesu in so sorazmerne s ciljem, ki mu nacionalno pravo legitimno sledi.