c S

Obramba Stephana zahteva izločitev dela dokazov

05.06.2018 07:45 Ljubljana, 04. junija (STA) - Na današnjem nadaljevanju predobravnavnega naroka je obramba libanonskega kemika Michela Stephana, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, predlagala izločitev dela dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito, je poročal Večer.

Stephana obtožnica bremeni napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca in nedovoljenega prometa z orožjem. Kemik, nekoč zaposlen na inštitutu, na sojenje čaka v priporu. Tam je od 20. oktobra lani, ker naj bi iz sovraštva in maščevanja naročil umor nekdanjega kolega. Umor naj bi načrtoval za 26. oktober lani, plačani morilec pa bi moral žrtev ustreliti s pištolo z dušilcem.

54-letni obdolženec naj bi umor naročil tujemu državljanu in mu za to obljubil 25.000 evrov. A je moški, ki naj bi ga najel za morilca, zadevo prijavil policiji. Policisti so obdolženega ujeli v past, ko naj bi s potencialnim morilcem v gozdu testirala pištolo, ki jo je priskrbel Stephan.

Obtoženčev odvetnik Gorazd Fišer je po poročanju časnika danes zahteval izločitev dela dokazov, ki se nanašajo na sprejem ustne ovadbe, predvsem tistih, iz katerih izhaja, da je tuji državljan na svoj pametni telefon posnel pogovor z obtoženim, ne da bi ta za to vedel. Po mnenju obrambe torej na protipraven način.

Obramba je še predlagala zaslišanje nekaterih prič s Kemijskega inštituta in v spis vložila izvlečke raziskovalnih nalog in doktorskih disertacij, iz katerih izhajajo zahvale Stephanu. Z njimi želi dokazati, da obtoženi ni konfliktna oseba in ni nagnjen k nasilju.

Sodnica Sinja Božičnik bo datum glavne obravnave določila po izdanem sklepu glede predloga o izločitvi nedovoljenih dokazov, je še poročal časopis.