c S

Sodišče EU okrepilo pravice letalskih potnikov pri letih v tretje države

31.05.2018 13:27 Luxembourg, 31. maja (STA) - Sodišče EU je danes presodilo, da pravica do odškodnine zaradi velike zamude leta po evropski zakonodaji velja tudi za povezovalne lete v tretjo državo z vmesnim postankom zunaj unije. Dva ali več letov, ki so predmet enotne rezervacije, je treba namreč po presoji sodišča šteti za en povezovalni let.

Gre za primer nemške potnice Claudie Wegener, ki je pri maroškem nacionalnem prevozniku Royal Air Maroc rezervirala let iz Berlina v Agadir z vmesnim postankom in menjavo letala v Casablanci. Ko se je v največjem maroškem mestu hotela vkrcati na letalo za Agadir, ji letalska družba ni dovolila vkrcanja in ji pojasnila, da je bil njen sedež oddan drugemu potniku.

Wegenerjeva se je na koncu vkrcala na drugo letalo prevoznika in je v Agadir prispela s štiriurno zamudo glede na prvotno predviden vozni red, nato pa je zahtevala odškodnino za to zamudo. Royal Air Maroc je njeno zahtevo zavrnil z utemeljitvijo, da se ne more sklicevati na pravico do odškodnine na podlagi evropske uredbe o pravicah letalskih potnikov, z argumentom, da se uredba ne uporablja za lete, opravljene izključno zunaj EU.

Wegenerjeva je nato sprožila sodni postopek na deželnem sodišču v Berlinu, to pa se je na najvišji sodni organ EU obrnilo s prošnjo, naj tolmači omenjeno uredbo glede vprašanja, ali je

treba leta med Berlinom in Casablanco ter Casablanco in Agadirjem, ki sta bila predmet enotne rezervacije, opredeliti kot en (povezovalni) let iz članice EU ali ju je treba obravnavati ločeno, tako da let iz Casablance v Agadir ne bi spadal na področje uporabe uredbe.

Sodišče v Luxembourgu je z današnjo sodbo razsodilo, da se uredba uporablja tudi za prevoz potnikov, ki je opravljen na podlagi enotne rezervacije in med odhodom z letališča na ozemlju članice EU in prihodom na letališče v tretji državi, vsebuje pa načrtovani vmesni postanek zunaj EU z menjavo letala.

Na podlagi tega je ugotovilo, da iz uredbe in sodne prakse izhaja, da se leti, ki so bili predmet enotne rezervacije, obravnavajo kot celoto za pravico potnikov do odškodnine. Te lete je torej treba šteti za en in isti povezovalni let. Menjava letala, do katere lahko pride med povezovalnimi leti, pri tem ne vpliva na to opredelitev.

Sodišče EU je v preteklosti s svojimi razsodbami že večkrat okrepilo pravice potnikov, takšna razlaga evropske uredbe glede povezovalnih letov v tretje države pa zdaj velja po celotni EU. Deželno sodišče v Berlinu bo na tej podlagi medtem zdaj odločilo v postopku, ki ga sprožila Wegenerjeva.