c S

Sodišče EU razveljavilo kazen evroposlancu iz Poljske

31.05.2018 13:22 Luxembourg, 31. maja (STA) - Sodišče Evropske unije je danes razveljavilo kazen, ki jo je Evropski parlament lani uvedel za poljskega evroposlanca Janusza Korwin-Mikkeja zaradi žaljivih izjav o ženskah. Kot je pojasnilo, poslovnik parlamenta ne omogoča sankcij za neprimerne izjave, ki ne ovirajo dela parlamenta.

Korwin-Mikke je marca lani v eni od parlamentarnih razprav dejal, da bi morale ženske zaslužiti manj kot moški, ker so "šibkejše, manjše in manj inteligentne".

Parlament je 75-letnemu samostojnemu poslancu zaradi neprimernih izjav zasegel dnevnice za trideset dni, kar znese 9180 evrov, deset dni se ni smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ni smel zastopati parlamenta.

Korwin-Mikke se je na kazen pritožil in zahteval odškodnino, ki pa mu je Sodišče EU ni prisodilo. Je pa odločilo, da mora Evropski parlament poslancu izplačati zasežene dnevnice. Ob tem je pojasnilo, da Poljak z neprimernimi izjavami ni oviral dela parlamenta, poslovnik te institucije pa dovoljuje sankcije le za dejanja, ki ovirajo njeno delo.

Za Poljaka, ki vodi skrajno desno stranko Korwin, sicer to ni bila prva kazen zaradi nedopustnih izjav. Oktobra 2015 je bil kaznovan s 3060 evri kazni in desetdnevno prepovedjo parlamentarnih dejavnosti zaradi rasističnih komentarjev in spornih izjav o holokavstu. Korwin-Mikke je begunce označil za "človeške smeti" ter dvignil roko v nacistični pozdrav in svoje mnenje argumentiral ob uporabi nacističnega slogana "en narod, en rajh, en voditelj". Na sploh je znan po nacističnih pozdravih in relativizaciji holokavsta.