c S

Kröll na sojenju Radanu razlagal EKG posnetke ob usmrtitvah prašičev

23.05.2018 16:32 Ljubljana, 23. maja (STA) - Na današnjem naroku v sojenju Ivanu Radanu so predvajali posnetke rezultatov EKG srca ob usmrtitvi treh prašičev, ki jih je komentiral izvedenec Wolfgang Kröll. Ta je pojasnil, da je EKG posnetek ob smrti prašiča, ki mu niso dali kalija, podoben tistemu, ki je nastal ob smrti 83-letnega bolnika, za katerega Radana sumijo, da mu je dal kalij.

Danes so tako predvajali tri posnetke EKG srca ob usmrtitvi prašičev. En prašič je izkrvavel in bi torej EKG moral biti podoben tistemu ob naravni smrti bolnika, ki bi bil hudo poškodovan in mu ne bi pomagali. Drugemu prašiču so vbrizgali veliko količino kalija, tretji pa je imel okvaro srca in so mu prav tako vbrizgali kalij.

Avstrijski izvedenec, ki ga je postavilo sodišče, Kröll je na podlagi posnetka pojasnil, da so pri živali, ki je izkrvavela, na EKG še možna določena nihanja, potem ko srce neha biti in je večinoma na EKG ravna črta. Ta nihanja so posledica elektromehanskega delovanja v posameznih vlaknih v srcu, čeprav ta več ne iztiska krvi. Po izvedenčevih navedbah se takšen EKG posnetek v principu ne razlikuje od posnetka Radanovega bolnika, za katerega tožilstvo trdi, da je dobil smrtonosni odmerek kalija.

Pri drugih dveh posnetkih, ki sta bila narejena pri prašičih, ki sta dobila odmerek kalija, pa potem, ko je prišlo do ravne črte na EKG, ni več nobenih nihanj, je pojasnil Kröll. Ob tem je opozoril, da je poskuse na živalih odobrilo avstrijsko zvezno ministrstvo za raziskave in prašiči niso bili usmrčeni zato, ker je samo on tako želel, ampak bi bili tako ali tako usmrčeni, saj so prej na njih izvajali poskuse.

Avstrijski izvedenec je možnost eksperimenta na prašičih ponudil zato, ker se ni strinjal z izpovedbo priče tožilstva, strokovnjakinje za paliativo Mateje Lopuh glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Kröll je trdil, da lahko EKG v tem primeru pokaže le še ravno črto, Lopuhova pa je zatrjevala drugače in se pri tem sklicevala na študije ameriških usmrtitev s kalijem.

Lopuhova danes ni bila navzoča na sodišču, saj tožilstvo ni bilo seznanjeno, da bodo danes predvajali posnetke. Sojenje se tako nadaljuje točno čez tri mesece, ko se bosta lahko tako tožilstvo kot obramba opredelila do danes predvajanih posnetkov.

Tožilka Katarina Bergant sicer predlaga še dodatnega izvedenca kardiologa, ki bi ocenil, ali je mogoče zatrditi, da EKG posnetek omenjenega Radanovega bolnika kaže na bolnika, ki ni prejel kalija. Kot je opozorila, imajo EKG izpis tega bolnika za zelo kratek čas in v tem času aparat ni zaznal asistolije srca, četudi je bila na monitorju bolj ali manj ravna črta.

Po mnenju Krölla dodatnega izvedenca kardiologa ne potrebujejo, saj da kardiologi nimajo izkušenj z ustavljanjem srca z aplikacijo s kalijem. Takšno izkušnjo so lahko imeli le sodelujoči pri transplantacijah, pri katerih so možgansko mrtvim bolnikom pred odvzemom organov ustavili srce s kalijem.

Dodatnemu izvedencu je nasprotovala tudi obramba, po njihovem mnenju gre za poskus zavlačevanje postopka in podcenjevanje izvedenca.

Radanu sicer tožilstvo očita štiri umore svojih bolnikov iz morilske sle, pa tudi ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog.