c S

Nad sodnico ni samo modro nebo

23.05.2018 16:22 Ljubljana, 23. maja (STA) - Predsednik SDS Janez Janša se je kritično odzval na novico, da je okrožno sodišče v Ljubljani zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahtevala odškodnino, ker naj bi proces Patria vplival na volitve. Kot je zapisal na Twitterju, sodnica "sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka". A nad njo "ni samo modro nebo", je poudaril.

Kot je za STA pojasnilo državno odvetništvo, ki je sodbo prejelo danes, je sodišče v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek največje opozicijske stranke, saj da ni dokazala protipravnosti ravnanja sodnikov vseh treh stopenj v kazenski zadevi zoper predsednika stranke. Okrožno sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni podan, so navedli na državnem odvetništvu. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Janša pa je danes v tvitu še zapisal, da so tožbo "vložili proti tistim, ki so dokazano krivo tožili in sodili", a da jih je "aktualna oblast ščitila".

Stranka SDS je od države zahtevala odškodnino v višini 886.257 evrov. Tožbo je stranka vložila septembra 2016, potem ko je ustavno sodišče 23. aprila 2015 razveljavilo obsodbo Janše na dve leti zapora zaradi korupcije pri nakupu osemkolesnikov Patrie in proces vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Primer pa je potem zastaral.

Spomladi je sicer odškodninsko tožbo proti državi zaradi procesa Patria sprožil tudi Janša sam. Zahteva 900.000 evrov odškodnine od nekdanje tožilke in še treh sodnikov, ki so sodelovali v postopku.