c S

Tožilstvo zavrnilo kazensko ovadbo zoper Pahorja zaradi arbitražnega sporazuma

22.05.2018 13:48 Ljubljana, 22. maja (STA) - Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je v ponedeljek zavrnilo kazensko ovadbo zoper predsednika republike Boruta Pahorja zaradi njegove vloge pri sklenitvi arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško, je danes v Ljubljani povedal predsednik stranke Novi socialdemokrati Milan Balažic, ki je ovadbo vložil konec aprila.

Balažic je bil danes kritičen do državnega tožilstva, ki je po njegovih besedah padlo na izpitu iz pravne države, ko je zavrnilo kazensko ovadbo, ker ni bil podan utemeljen sum.

Pojasnil je, da so skupaj z ovadbo priložili okoli 400 strani dokaznega materiala, zato se mu zdi nenavadno, da je okrožno državno tožilstvo v treh tednih preučilo celoten material in se tako hitro odločilo. Ocenil je, da je "bodisi delovalo malomarno ali pa je šlo preprosto za politično odločitev, kjer dokazi ne štejejo in niso pomembni".

Po besedah nekdanjega diplomata Balažica pa Pahor kljub odločitvi tožilstva "ne bo mirno spal". Po oblikovanju nove sestave državnega zbora nameravajo namreč parlamentu predlagati, da predsednika republike obtoži pred ustavnim sodiščem, saj je Pahor po presoji Balažica hujše kršil zakone in ustavo, tako s svojo vlogo pri sklepanju arbitražnega sporazuma, kot med drugim pri Teš 6 in bančni luknji. Ob tem je predsednik Novih socialdemokratov Pahorja pozval, naj raje odstopi in s tem "prihrani sramoto sebi in Sloveniji".

Balažic je 23. aprila na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo zoper Pahorja. V njej je zapisal, da je Pahor s svojim delovanjem kot premier v primeru pogajanj s Hrvaško glede meje med državama leta 2009 kršil 350. člen kazenskega zakonika, ki določa, da se slovenski državljan, ki poskuša spraviti Slovenijo v podrejenost ali odvisnost nasproti drugi državi, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

V maju pa je Balažic na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil še kazensko ovadbo proti zunanjemu ministru Karlu Erjavcu zaradi njegovega delovanja v arbitražnem postopku o meji med Hrvaško in Slovenijo. Ministru očita zlorabo uradnega položaja, nevestno delo, izdajo tajnih podatkov in napad na neodvisnost države.