c S

Baragovo semenišče na ustavnem sodišču

16.05.2018 10:43 Ljubljana, 16. maja (STA) - Nadškofija Ljubljana je v zvezi z denacionalizacijo Baragovega semenišča vložila ustavno pritožbo, saj naj bi bila nadškofiji v predhodnem postopku kršena pravica do enakosti pred zakonom. Upravno sodišče je lani potrdilo, da nadškofija ni denacionalizacijska upravičenka, njihov zahtevek so zavrnili tudi na vrhovnem sodišču.

Upravno sodišče je pred slabim letom dni dokončno zavrnilo denacionalizacijski zahtevek Nadškofije Ljubljana za Baragovo semenišče oz. Akademski kolegij v Ljubljani oziroma tožbo zoper odločbo ministrstva za kulturo, s katero je nadškofija izpodbijala odločitev ministrstva, da ne more zahtevati vračila objekta.

Ljubljanska nadškofija je nato izkoristila možnosti za revizijo postopka na vrhovnem sodišču, a so po pisanju časnika Dnevnik tudi vrhovni sodniki zahtevek zavrgli s pojasnilom, "da pritožnik ni podal nobenih drugih dokazov, do katerih naj se sodišče prve stopnje ne bi opredelilo".

V Pionirskem domu po besedah njegove direktorice Viktorije Potočnik niso seznanjeni s tem, da bi Nadškofija Ljubljana vložila kakršenkoli zahtevek za revizijo o denacionalizaciji Baragovega semenišča. Lastnica celotnega objekta je sedaj Mestna občina Ljubljana.