c S

Imenovanje Selmayrja tudi pod drobnogledom ombudsmanke EU

15.05.2018 07:26 Bruselj, 14. maja (STA) - Sporno imenovanja Nemca Martina Selmayrja za generalnega sekretarja Evropske komisije bo zdaj preiskovala tudi ombudsmanka EU Emily O'Reilly. Ta se je z uvedbo postopka odzvala na dve pritožbi, ki kažeta na morebitno kršenje prava v EU, je v pismu, naslovljenem na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, zapisala O'Reillyjeva.

Februarsko imenovanje 47-letnega Selmayrja, takrat vodje Junckerjevaga kabineta, za generalnega sekretarja, je v EU dvignilo veliko prahu, poročajo tuje tiskovne agencije. Evropski poslanci so o njem razpravljali na marčevskem plenarnem zasedanju. Tedaj so številni posvarili pred krepitvijo evroskepticizma zaradi Selmayrjevega bliskovitega napredovanja brez javnega razpisa ter podprli predlog Zelenih za preiskavo imenovanja v odboru za proračunski nadzor.

Aprila je Evropski parlament v posebni resoluciji napredovanje označil za "akcijo v slogu državnega udara", komisijo pa pozval, naj do konca leta spremeni svoja pravila o imenovanjih in nato znova razmisli o imenovanju generalnega sekretarja. Komisija bi morala po mnenju poslancev s spremembami zagotoviti izbor najboljših kandidatov, preglednost postopka in enake možnosti za vse kandidate. Nato bi morala znova razmisliti o imenovanju generalnega sekretarja po novih pravilih.

V zvezi s tem je O'Reillyjeva pozvala Junckerja k odzivu na oceno parlamenta, pa tudi naj razloži, ali komisija sprejema kritike. O'Reillyjeva se sprašuje tudi, kako namerava komisija izboljšati komunikacijo in v prihodnje odgovarjati na legitimna vprašanja medijev. Ob tem zahteva tudi vpogled v dokumente. Evropska komisija je potrdila prejem pisma, poslanega 8. maja, in obljubila odgovore v zahtevanem roku do 15. junija.