c S

Noveli zakona o varstvu potrošnikov zelena luč DZ

19.04.2018 13:36 Ljubljana, 19. aprila (STA) - DZ je danes sprejel novelo zakona o varstvu potrošnikov. Največja sprememba je natančnejša opredelitev turističnega paketa, spremembe pa se nanašajo še na prenos evropske direktive o paketnih potovanjih in povezanih potovalnih aranžmajih.

Kot je povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, novela nadgrajuje trenutno veljavno ureditev pogodb o turističnih aranžmajih s pravili evropske direktive o paketnih potovanjih in povezanih potovalnih aranžmajih. "Menimo, da smo v sodelovanju z vsemi deležniki pripravili zakon, ki bo zagotavljal visoko raven varstva potrošnikov, ne da bi gospodarstvu nalagal nepotrebna dodatna bremena," je ocenila.

Največja sprememba novele je natančnejša opredelitev turističnega paketa. Ker se lahko turistični paketi kombinirajo na različne načine, se kot turistični paket obravnava vse kombinacije potovalnih storitev, ki imajo lastnosti, ki jih potrošniki običajno povezujejo s turističnimi paketi. Pri tem ni pomembno, ali je paket sestavljen vnaprej ali pa je sestavljen po izbiri potrošnika.

Novela določa tudi širok nabor informacij, ki jih mora podjetje pred sklenitvijo pogodbe zagotoviti potrošniku, natančneje opredeljuje tudi pritožbeni postopek v primeru, da storitev ni izvedena skladno s pogodbo. V nasprotju z obstoječo ureditvijo je za pravilno izvedbo storitve odgovoren samo organizator. Novela naj bi potrošnika bolje zaščitila tudi za primer plačilne nesposobnosti organizatorja potovanja oziroma prodajalca.

DZ je potrdil še predlog novele zakona o priznanju RS za poslovno odličnost. Z njo se pristojnosti izvajanja strokovnih in administrativnih nalog na področju priznanja prenašajo z Urada RS za meroslovje na javno agencijo Spirit Slovenija.