c S

Evropski parlament kritičen do postopka imenovanja Selmayrja

18.04.2018 17:11 Strasbourg, 18. aprila (STA) - Evropski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri je kritičen do imenovanja Nemca Martina Selmayrja za generalnega sekretarja Evropske komisije. Imenovanje označuje za "akcijo v slogu državnega udara", komisijo pa poziva, naj do konca leta spremeni svoja pravila o imenovanjih in nato znova razmisli o imenovanju generalnega sekretarja.

Komisija bi morala po mnenju poslancev s spremembami zagotoviti izbor najboljših kandidatov, preglednost postopka in enake možnosti za vse kandidate. Nato bi morala znova razmisliti o imenovanju generalnega sekretarja po novih pravilih.

Nekateri poslanci so si sicer prizadevali za še ostrejšo resolucijo. A na današnjem glasovanju na plenarnem zasedanju je večina zavrnila strožje amandmaje, med njimi tudi tistega, ki je pozival k odstopu Selmayrja, ki velja za najbolj zloglasnega spin doktorja v Bruslju.

Imenovanje Selmayrja 21. februarja je v EU dvignilo veliko prahu. Evropski poslanci so o njem razpravljali na marčevskem plenarnem zasedanju. Tedaj so številni posvarili pred krepitvijo evroskepticizma zaradi Selmayrjevega bliskovitega napredovanja ter podprli predlog Zelenih za preiskavo imenovanja v odboru za proračunski nadzor.

Resolucija, ki jo je parlament danes sprejel z veliko večino, sicer ni zavezujoča, velja pa za obliko pritiska na komisijo, njenega predsednika Jean-Clauda Junckerja in Selmayrja.

Resolucija komisijo tudi poziva, naj prizna, da je postopek imenovanja Selmayrja zmanjšal njen ugled.

A evropski komisar za človeške vire Günther Oettinger v prvem odzivu na resolucijo tega ni storil. Ponovil je, da je bilo imenovanje v skladu z vsemi predpisi in da je Selmayr povsem usposobljen za ta položaj.

Ob tem je pozdravil dejstvo, da resolucija priznava, da so v skladu s pogodbo o EU vse evropske institucije avtonomne pri odločanju o svoji organizaciji in imenovanju osebja. V sporočilu za javnost je še zapisal, da resolucija pravilno ugotavlja, da odločitve komisije ni mogoče preklicati, ter zatrdil, da komisija tega niti ne bo storila, ker spoštuje predpise o osebju.

Komisar je še izrazil pripravljenost, da komisija skupaj s parlamentom in drugimi institucijami preuči, kako bi lahko v prihodnje izboljšali uporabo obstoječih pravil in postopkov. Zato je tudi predlagal čimprejšnjo organizacijo medinstitucionalne okrogle mize.

Oettinger je še izpostavil, da imenovanja visokih uradnikov v institucijah pod nobenim pogojem ne bi smela postati predmet pogajanj med državami članicami in političnimi strankami. "Vse evropske institucije imajo odgovornost, da to preprečijo," je še zapisal.