c S

Noveli zakona o zaščiti prič zelena luč državnega zbora

17.04.2018 15:43 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Državni zbor je na današnjem nadaljevanju izredne seje s 54 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o zaščiti prič, ki jo je obravnaval po skrajšanem postopku. Novela po navedbah vlade določa pravno podlago, ki zagotavlja varnejše izvajanje zaščite ogroženih oseb v fazi izvajanja nujnih zaščitnih ukrepov.

Državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Tina Brecelj je na seji DZ tudi pojasnila, da novela omogoča zaščiteni osebi uporabo spremenjene identitete tudi po koncu izvajanja programa zaščite. Prav tako določa celoten nabor osebnih podatkov, ki jih enota za zaščito ogroženih oseb zbira in obdeluje pri izvajanju nalog po zakonu o zaščiti prič.

Brecljeva je poudarila, da novela tudi zagotavlja pogoje za sodelovanje na področju zaščite prič z mednarodnimi institucijami, ki nimajo statusa države, izvajajo pa program zaščite prič in izkazujejo operativni interes po sodelovanju s pristojnimi slovenskimi organi. Posebej je opozorila na sodelovanje z Mednarodnim kazenskim sodiščem.

Pri predstavitvi stališč poslanskih skupin je bilo slišati le SMC in DeSUS. V obeh strankah so ocenili, da novela prinaša dobre in koristne rešitve, ki bodo okrepile varnost zaščitenih prič.

Sicer Sodni svet k noveli ni imel pripomb, podporo pa so ji izrekli tudi varuh človekovih pravice ter vrhovno sodišče in policija.