c S

Celjsko okrožno sodišče bo ministrstvu v roku posredovalo zahtevano dokumentacijo

12.04.2018 14:11 Celje, 12. aprila (STA) - Okrožno sodišče v Celju, nad katerim je ministrstvo za pravosodje zaradi neporočanja o začetku preiskave stečajnega upravitelja Tomaža Kosa odredilo izredni nadzor, bo ministrstvu vse zahtevane akte oz. navodila v zvezi z obveznostmi glede obveščanja ministrstva posredovalo v odrejenem roku, so danes za STA sporočili s sodišča.

Izredni nadzor nad izvajanjem sodne uprave na Okrožnem sodišču v Celju je ministrstvo odredilo v zvezi z organiziranjem in spremljanjem poslovanja sodišča (sodnikov in sodnega osebja) v primerih, ko mora sodišče o določenem dejstvu oz. okoliščini iz sodnega spisa (posebnost poklica ali statusa obdolženca) obvestiti drug državni organ (ministrstvo, državno tožilstvo) ali drugo pravno osebo (zbornico).

Pravosodno ministrstvo se je sploh prvič odločilo za uvedbo izrednega nadzora nad sodiščem, razlog pa je neporočanje preiskovalne sodnice Bojane Leskovar o začetku sodne preiskave stečajnega upravitelja Kosa. Ministrstvo je ob tem sodnemu svetu tudi predlagalo uvedbo disciplinskega postopka zoper Leskovarjevo, o čemer na celjskem okrožnem sodišču, kot je zapisal njegov predsednik Matevž Žugelj, niso seznanjeni, zato zadeve tudi ne komentirajo.

Na vrhovnem sodišču so sicer v sredo za STA navedli, da je predsednik Damijan Florjančič prejšnji mesec predsednikom višjih sodišč poslal dopis, v katerem jih je pozval, naj preverijo, ali se na okrožnih sodiščih na njihovem območju ustrezno izvajajo določbe glede obveščanja ministrstva za pravosodje po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Pozval jih je tudi, naj preverijo, ali je na podlagi omenjenih ugotovitev treba sprejeti še kakšne organizacijske ali kadrovske ukrepe, da do podobnih primerov več ne bo prihajalo.

Kriminalisti Kosa sicer sumijo sodelovanja pri preprodaji tovarniškega kompleksa propadle družbe MKT Print v Ljubljani, zaradi česar je Kos tudi v priporu. Za Kosa je sicer že pred tem stekla preiskava v drugem primeru, o čemer pa sodišče ministrstvu ni poročalo in Kos je bil od takrat za upravitelja imenovan v 14 novih stečajih. To je v nasprotju s stečajnim zakonom, po katerem upravitelj, proti katerem se začne kazenski postopek, ne more biti imenovan za vodenje novih stečajev.